Els menors podran complir penes col.laborant amb la Creu Roja

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Febrer de 2010

Apartir d’ara, els tribunals tenen una altra eina per aplicar les penes als menors d’entre 14 i 17 anys d’edat que hagin comès un delicte. Gràcies a la signatura del conveni que es va celebrar ahir entre el Ministeri d’Interior i la Creu Roja Andorrana, a partir d’ara els joves podran complir part de la seva pena treballant en col.laboració amb l’organització no governamental en tasques de caire més humanitari en benefici de la comunitat.

Tot i que ja fa una dècada que el Tribunal de Menors té la possibilitat de condemnar els joves a treballar per la comunitat a través dels convenis signats amb els comuns, amb aquest acord “es permetrà anar més enllà i fer tasques amb un vessant més social”, va explicar ahir el ministre d’Interior, Víctor Naudi. A més, hi ha un doble objectiu en aquest aspecte: “fer complir les penes, però alhora fer un treball preventiu”, va dir Naudi.

Per la seva banda, Josep Duró, president de la Creu Roja Andorrana, va manifestar que amb aquesta mesura “es pretén sensibilitzar els menors que hi ha persones que necessiten ajuda com ara la gent gran, donar-los formació de primers auxilis i oferir-los l’oportunitat de col.laborar per a la comunitat”, va manifestar. Segons Duró, és important que en l’àmbit de tribunals, quan es dictamini una sentència, es pugui aplicar aquesta pena, ja que el treball per a la comunitat “sempre és positiu per a tothom”, va dir el president de Creu Roja.

En els deu anys que està en vigor el conveni amb els comuns per acollir joves condemnats per fer feines per a la comunitat, només s’han dictat una quinzena de sentències. Tot i això, es tracta d’una demanda històrica de l’Àrea de Menors, segons va explicar ahir el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, “per donar així respostes de caire social i de treball en equip per desenvolupar la sensibilitat”, va dir.

A partir d’avui es preveu donar difusió d’aquest acord a l’Àrea de Menors, a la Justícia i a la Batllia, per tal de, en un període relatiu, veure com es pot incorporar en el sistema d’establir penes. Segons la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, al Ministeri d’Interior li correspon la recerca d’activitats d’utilitat pública i el seguiment del compliment de la mesura. Els serveis, en benefici de la comunitat, poden tenir una durada mínima de 30 hores i una màxima de 150, i no han d’interferir en la resta d’activitats educatives o laborals que realitzi el menor.

ATENCIÓ INDIVIDUALITZADA

Cada cas de cada sentència serà estudiat per saber quin treball referent a la Creu Roja se li pot aplicar segons el perfil del menor infractor. “S’estudiarà si el menor té necessitat o manca de sensibilitat per poder despertar-l’hi a través dels diferents treballs”, va explicar Bartolomé.

Des d’Interior no es descarta signar convenis amb altres institucions, però el caire humanitari que reclamava l’Àrea de Menors ja es veu cobert amb la Creu Roja.

És més imminent la posada en marxa d’una campanya informativa “per explicar als joves qüestions que es desconeixen de la legalitat” davant de la mancança, sovint, de coneixement que en tenen. Es preveu, en aquest sentit, la realització de xerrades als centres escolars.