L’executiu dóna llum verd al reglament simplificat d’obertura de comerços

Autor: s. Moral
Font: bon dia
Publicat el: 24 de Febrer de 2010

A vegades la burocràcia és lenta i projectes que semblava que estaven a punt de veure la llum queden atrapats entre despatxos sense poder ser aprovats. Aquest ha estat el cas de la simplificació del reglament d’obertura de comerços, que ha passat en els darrers mesos, diverses vegades, de les mans del ministeri d’Economia a les mans dels cònsols, sense que s’acabés de consensuar el text definitiu.

No obstant, aquest bloqueig administratiu es va acabar desfent dimarts en una reunió en què van participar Rosa Ferrer, Enric Casadevall i Montserrat Capdevila, a un costat de la taula, i Pere López a l’altre. En la trobada es va prendre la decisió salomònica que el Govern donés llum verda al text proposat inicialment i que alhora els comuns aprovessin una ordinació que els permetés corroborar que el procediment d’obertura de comerç simplificat és vàlid i segur i està d’acord amb el pla d’urbanisme.

Aquesta decisió permetrà a l’executiu de Jaume Bartumeu aprovar demà, en el consell de ministres, aquesta mesura destinada a reduir de 114 a cinc la mitjana de dies que són necessaris per obrir una nova activitat comercial.

Així ho va donar a conèixer ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va indicar que es tracta d’una mesura de “bona fe” de la qual es beneficiaran entre el “75 i el 80 per cent” de les activitats comercials. El ministre va comentar que s’havia fet un inventari de les obertures comercials dels darrers dos anys i que els resultats fan veure que “quatre de cada cinc” comerços podran beneficiar- se d’aquesta simplificació acollint-se a l’anomenada declaració responsable.

Per fer-ho clarificador, un cop es publiqui en el BOPA aquest reglament, que tot apunta que serà el 10 de març, s’inclourà un annex en què es detallarà totes les categories comercials que estan incloses en aquesta simplificació.

El socialdemòcrata, exemplificant una mica aquesta catalogació, va comentar que una botiga de roba, un despatx o una immobiliària, per exemple, podran obrir en menys d’una setmana, mentre que establiments com ara un taller mecànic o una planxisteria, com que utilitzen productes delicats, hauran de passar pel procediment estàndard. No obstant, aquest reglament només es vàlid per a comerços que no tinguin una extensió superior a 200 metres quadrats.

No només podran acollir-se a aquesta modificació els futurs comerços, sinó que els empresaris que estiguin actualment en tràmits per obrir-ne un podran fer ús d’aquesta declaració responsable i obrir el seu local abans del que tenien previst.

Sobre aquesta declaració responsable, cal recordar que es tracta d’un document temporal en què l’empresari garanteix que ho té tot en ordre, a l’espera de rebre les pertinents inspeccions de medi ambient, salut, seguretat i indústria. Un cop donat el vistiplau del Govern a aquestes inspeccions, es procedirà a atorgar la llicència definitiva.

Visita prèvia dels comuns

L’altra part d’aquest reglament vindrà de la mà de les corporacions, que, per no cometre cap errada amb aquest atorgament previ d’obertura, crearan una ordinació en què estaran obligats a fer una inspecció de cada comerç per garantir que tot és correcte.

Així es va decidir en la reunió que van mantenir els comuns amb el ministeri d’Economia dimarts passat. Rosa Ferrer, cònsol major d’Andorra la Vella, va indicar que el text definitiu serà presentat en la propera reunió de cònsols del mes de març i cada corporació l’haurà de sotmetre a votació en el consell de comú.

pdf3.jpg