El Govern dóna llum verd als set acords fiscals amb països nòrdics

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Febrer de 2010

El Consell de Ministres va aprovar ahir els textos dels set acords fiscals que Andorra signarà amb els països del nord d’Europa a París dimecres de la setmana vinent. L’Executiu espera poder enviar en breu els convenis al Consell General per tal que el plenari de la Cambra els pugui votar a l’abril. Tot i que amb aquests acords ja queda superada, de llarg, la xifra exigida per l’OCDE, el Govern va informar ahir que seguirà negociant amb altres països.

El Govern va aprovar ahir en la seva reunió setmanal els acords d’intercanvi d’informacions fiscals que el ministre d’Exteriors, Xavier Espot, firmarà dimecres vinent a París amb els representants de Suècia, Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Groenlàndia i les Illes Fèroe. Amb aquests set acords, la xifra de convenis firmats pel Principat arribarà a 17, cinc més del nombre mínim exigit per l’OCDE per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals.

La intenció del Govern, segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, és entrar els convenis a tràmit parlamentari com més aviat millor. L’objectiu és que el plenari del Consell General pugui votar els textos a l’abril, després que, durant el març, se superin les diverses fases de la tramitació parlamentària.

D’altra banda, López va explicar que, tot i superar amb escreix la xifra exigida per l’OCDE, el Govern continua mantenint negociacions per tancar acords d’intercanvi d’informacions fiscals amb altres jurisdiccions i països. En aquest sentit, el titular d’Economia i Finances va avançar que els propers països amb qui Andorra tancarà convenis podrien ser els Estats Units, Austràlia i Alemanya. Amb tot, aquests acords encara trigaran uns mesos a arribar, ja que un cop superada la pressió per assolir el nombre de 12 acords, el ritme podria ralentitzar-se.

Fins a la data, Andorra ha signat deu acords fiscals amb França, Espanya, Portugal, Àustria, Bèlgica, Holanda, Mònaco, San Marino, Liechtenstein i l’Argentina. Tres d’aquests acords, els signats amb França, Espanya i Portugal –especialment els dos primers–, s’emmarquen dins el que l’OCDE considera “acords de qualitat”, és a dir, firmats entre països que tenen relacions econòmiques efectives. D’aquesta manera, la imatge d’Andorra com a país cooperant quedaria salvaguardada, ja que no s’hauria limitat a concloure acords amb altres jurisdiccions poc transparents.

AMB LA VISTA EN ELS CDI

Els acords amb els països nòrdics, igual que la desena de convenis restants signats fins ara, incorporen una clàusula que preveu negociar un conveni per evitar la doble imposició entre els dos països. Per tot plegat, l’Executiu té especial interès a tramitar els convenis al Consell paral.lelament a la reforma tributària, ja que tant la ratificació i entrada en vigor dels acords com l’homologació del marc fiscal són elements indispensables per a la futura conclusió de CDI.

pdf3.jpg