Pla per reduir el consum energètic de l’Administració pública en el 5%

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Febrer de 2010

El Consell de Ministres, en la seva reunió setmanal, va decidir aprovar el Pla director d’estalvi i eficiència energètics de l’Administració general.

El Pla preveu la reducció del consum energètic de l’Administració de l’Estat, així com de les entitats parapúbliques i les societats públiques, en el 5% fins a final d’any. Tot i que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va aclarir ahir que l’estalvi s’haurà de comptabilitzar en unitats de mesura de l’energia i no pas en diners, el cert és que el Govern sol va tenir una factura energètica de més de 3,5 milions d’euros l’any passat, de manera que, si els preus es mantinguessin aquest 2010, l’erari nacional es podria estalviar 175.000 euros.

El Pla director d’estalvi i eficiència energètics s’insereix en un conjunt d’actuacions que està duent a terme l’Executiu en una doble direcció, segons indicava López: “Reduir el consum energètic i implementar les energies renovables”. Un primer objectiu del Pla és reduir el consum energètic per part de l’Administració, tant d’electricitat com de carburants, en el 5% abans del 31 de desembre. És amb aquesta finalitat que s’emprendran una sèrie de mesures que afecten des de la climatització dels edificis de Govern fins als criteris que es tindran en compte a l’hora de comprar nou material o redactar els plecs de clàusules dels concursos públics.

El Pla director aprovat ahir estableix que, a l’hora de contractar obra nova per part de l’Administració general, les parapúbliques i les societats públiques, així com a l’hora de fer reformes, s’han de complir diversos criteris d’eficiència energètica. Aquests mateixos criteris s’han d’aplicar igualment en l’adquisició d’aparells d’energia i en la compra de vehicles de motor, que no han de superar, en la mesura que sigui possible, l’emissió de 140 grams de diòxid de carboni per quilòmetre.

TEMPERATURES REGULADES

Des de l’endemà mateix de la publicació al BOPA del decret, prevista per a la setmana vinent, les temperatures a les dependències de l’Administració no podran ser superiors a 21 graus a l’hivern ni inferiors a 24 a l’estiu, uns límits que només es podran modificar per causes justificades en centres sanitaris assistencials.

El ministre López, en el rol de portaveu del Govern que exercia ahir, va explicar també que s’han iniciat un seguit d’auditories energètiques, amb la finalitat de recollir dades sobre els consums en diferents equipaments públics. Una de les auditories s’està fent al poliesportiu i, properament, se’n realitzarà una altra en algun centre escolar.

El Pla director aprovat ahir pretén que l’Administració “exerceixi una funció de lideratge en l’ús eficient de l’energia” i fixa un segon objectiu: reduir el 5% més el consum energètic abans del 31 de desembre del 2012.

pdf3.jpg