Accés a part dels fons de la UE

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2010

El Principat podrà rebre fons de la Unió Europea (UE). No seran quantitats gaire significatives, però seran diners que l’Estat podrà invertir en infraestructures, educació, joventut o comunicacions, entre d’altres matèries.

L’únic requisit és que el projecte al qual es destinin la part dels fons europeus sigui beneficiós, a més de per a Andorra, per a les zones pirinenques d’Espanya i de França.

Aquesta és la principal con seqüència de ser membre de ple dret del consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va informar ahir de la signatura que ho confirmava, acompanyat de l’ambaixador francès, Gilles Chouraqui, i de l’espanyol, Eugeni Bregolat. Aquest darrer va ressaltar que “sóc especialment sensible a la firma del conveni”, pel fet d’haver “nascut a la Seu d’Urgell”. Chouraqui va declarar que era “una satisfacció” comptar amb la participació del Principat.

Espot va assenyalar la “vocació fronterera per naturalesa” d’Andorra i que l’acord tancat ahir suposa, a la pràctica, una adhesió al tractat de cooperació que espanyols i francesos van signar a Baiona el 1995. El cap de la diplomà cia va especificar que els fons als quals el país tindria accés serien els anomenats Feder, que la Unió Europea destina al desenvolupament regional. El reglament d’aquest organisme permet atorgar part dels fons a un estat no membre de la UE. Com a màxim podrà ser el 10% del pressupost d’un projecte, sempre que tingui una repercussió positiva demostrable als altres dos estats veïns, i que la iniciativa hagi rebut el vistiplau de tot el consorci.

CREACIÓ DE L’ÒRGAN MIXT

L’adhesió al conveni també permetrà la participació d’Andorra en la comissió anual de la CTP com a membre amb dret a vot –fins ara només hi participava com a observador–. Per tal de regular aquesta presència en l’organisme, el titular d’Exteriors va avançar que “es crearà un òrgan mixt entre el Govern i els comuns” per equiparar-se a les entitats regionals que representen Espanya i França a la CTP.

Segons el ministre, els projectes discutits en el si del consorci passen diversos tràmits abans de posar-se en pràctica. En primer lloc, han de ser validats per un comitè de tècnics, amb representants de tots els estats membres. Posteriorment, les propostes passen per un comitè de seguiment, i finalment, pel comitè de programació, que seria una mena d’òrgan executiu de la CTP. Espot va posar en relleu que, un cop el Consell General hagi ratificat el conveni, es podran abordar problemes de veïnatge pendents des de fa quinze anys.

pdf3.jpg