França considera Andorra com un país cooperant en matèria fiscal

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Febrer de 2010

França ja no considera Andorra com un paradís fiscal. En l’enumeració de jurisdiccions no cooperants –encara no publicada oficialment– que el Govern francès ha elaborat no hi figura cap país europeu. La nova llista negra francesa inclou 18 països i jurisdiccions d’Amèrica Central, Àsia, Àfrica i Oceania.

Segons va informar ahir el diari degà de la premsa francesa, Le Figaro, l’executiu de Nicolas Sarkozy té previst publicar durant aquesta setmana al diari oficial la llista de paradisos fiscals no cooperants amb el fisc gal. Des del moment en què la publicació sigui oficial, França serà el segon país que treu Andorra de la llista de jurisdiccions no cooperants, després que Madrid ho fes de forma automàtica en el moment de la signatura de l’acord d’assistència administrativa hispanoandorrà.

La no-presència d’Andorra a la llista francesa és una qüestió bàsicament simbòlica, ja que les exportacions de serveis des del Principat cap a l’Estat veí seguiran gravades amb un recàrrec del 33%. Ara bé, el fet que Andorra no figuri a la llista negra francesa aplana el camí per a una futura negociació d’un conveni per aixecar aquesta doble imposició. En aquest sentit, el Principat ja no és considerat un país opac en matèria fiscal per Espanya i França, en espera que l’OCDE el tregui de la seva llista grisa a final d’aquest mes, un cop signats els 12 acords necessaris. De totes maneres, la majoria de representants polítics del Principat coincideixen en assenyalar que les llistes importants per al Principat són, bàsicament, la francesa i l’espanyola i no tant la de l’OCDE.

EUROPA, TRANSPARENT

A la llista francesa no hi figura cap país ni jurisdicció europea, després que el paper destacat de Sarkozy en la lluita contra l’evasió fiscal hagi permès a l’Estat veí tancar acords d’intercanvi d’informació amb totes les places financeres del continent. Fa unes setmanes, París va arribar a insinuar que Suïssa podia tornar a aparèixer a la llista si les autoritats helvètiques seguien bloquejant la ratificació de l’acord d’assistència fiscal entre els dos països. La distensió posterior i el canvi d’actitud del Govern de Berna, però, van allunyar aquesta possibilitat. La llista s’havia de publicar l’1 de gener, però es va endarrerir per l’afer suís i per poder tancar la negociació amb Xile, Malàisia, Singapur, les Bahames, l’Uruguai i Vanuatu.

Dels 18 països presents a la llista, set són territoris del Carib (Anguilla, Dominica, Grenada, Montserrat, Saint Kitts i Nevis, Santa Lucía i Saint-Vicent i les Grenadines), quatre de l’Amèrica Central (Belize, Costa Rica, Guatemala i el Panamà), quatre d’Oceania (illes Cook, illes Marshall, Nauru i Niue), dos de l’Àsia (Brunei i Filipines) i un de l’Àfrica (Libèria).

pdf3.jpg