Andorra s’adhereix al Tractat de Baiona que li permetrà aconseguir fons europeus

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2010

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va signar ahir un protocol d’adhesió al Tractat de Baiona de cooperació interfronterera entre França i Espanya, amb els ambaixadors d’aquests països, Gilles Chouraqui i Eugeni Bregolat, respectivament.

Aquest protocol permetrà que Andorra participi en el consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), que reuneix les comunitats autònomes espanyoles i les regions franceses que limiten amb aquesta serralada muntanyenca. Segons va declarar Xavier Espot, «hi ha projectes que es volen dur a terme en el marc de la CTP i en els quals Andorra està interessada. El Principat, en no ser membre de la Unió Europea, no pot participar en els fons europeus però sí beneficiar-se d’un 10% dels projectes interfronterers Feder que es duguin a terme», va concloure.

Després d’haver signat el protocol, Andorra deixarà de ser un observador del consorci de la CTP i n’esdevindrà un membre de ple dret. Però abans s’haurà de crear un organisme mixt en què participin representants del Govern i dels comuns. Segons va dir Espot, «es fa així perquè els Estats no poden participar com a tals a la CTP». El ministre va afegir que esperava que en sis mesos s’hagi creat aquesta entitat i que el Consell General hagi ratificat la seva existència.

L’ambaixador espanyol, Eugeni Bregolat, va assegurar sobre la firma del protocol que, «com a persona que ha nascut a la Seu d’Urgell, em sento especialment solidari amb la ratificació d’aquest acord de cooperació interfronterer». També va informar que el ministre d’Afers Exterior espanyol, Miguel Ángel Moratinos, vol mantenir una trobada amb el seu homòleg andorrà, Xavier Espot, precisament a Baiona. Segons va comentar, «esperem que sigui aquí quan Andorra comenci a participar en aquest Tractat de cooperació».

pdf3.jpg