El Govern es farà responsable de la cotització dels presos a la CASS

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2010

El Govern ha acordat l’aprovació del reglament que regula aspectes referents a la cotització i a la recaptació dels recursos del sistema de Seguretat Social i desenvolupa, d’aquesta manera, diferents capítols de la Llei 17/2008, de 3 d’octubre, de la Seguretat Social.

Amb relació amb les cotitzacions dels règims especials, la principal novetat és que el Govern es fa responsable de la cotització a la CASS dels presos i de totes aquelles persones, la tutela o la guarda de les quals es confia a l’Estat. El Govern també és responsable de la cotització dels orfes de pare i mare.

En un comunicat emès ahir pel Govern, es recordava que, en el cas dels presos, orfes i altres persones que estan sota la tutela de l’Estat, el percentatge de cotització és del 10% pel que fa a la branca general –i un altre 10% a la branca de jubilació. Abans de l’entrada en vigor de la nova Llei de la CASS, la cobertura de les persones ingressades en establiments penitenciaris era resolta mitjançant la contractació d’una pòlissa privada d’assegurances a càrrec de l’Estat.

A partir de l’aplicació de la nova normativa, i tal com ho recull el reglament aprovat pel Govern, la cobertura del col.lectiu de presos es resol mitjançant la cotització a la CASS, per part de l’Administració, per un import equivalent al salari mínim mensual. En el cas d’aquells interns que efectuen un treball remunerat, aquestes persones cotitzen amb base al salari que perceben en contraprestació per l’activitat que realitzen i, quan aquest salari és inferior al mínim mensual, el Govern complementa la cotització de la diferència.

EL 2% MÉS DE COTITZACIÓ

El reglament fixa una de les novetats introduïdes amb l’entrada en vigor de la Llei de la Seguretat Social, relativa al percentatge de cotització de les persones assalariades. Així doncs, el percentatge de cotització passa del 18% al 20%. Aquesta diferència integra l’increment global del 2% previst a la llei i es destina en la seva totalitat a la branca de jubilació. L’augment del 2% es reparteix de la següent manera: l’1,5% va a càrrec de l’empresa i el 0,5% restant és a càrrec de l’assalariat. La cotització de les persones que realitzen una activitat per compte propi correspon també al 20%, però, en aquest cas, aplicat sobre la base del salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de persones assalariades a la CASS.

Amb caràcter general, la base de cotització mínima per obrir drets al sistema de cobertura de la seguretat social és, per a les persones assalariades, el salari mínim mensual oficial –5,28 euros l’hora. Així mateix, aquelles persones que perceben un salari inferior poden complementar, al seu càrrec, la seva cotització fins a arribar a la base d’aquell import.

Aquesta possibilitat, segons constatava el comunicat, no era prevista per la normativa anterior, que no permetia aquest complement voluntari de cotització per part del col.lectiu d’assalariats que es trobaven en aquesta situació i, consegüentment, els deixava sense cobertura.

D’altra banda, la base de cotització de les persones que vulguin cotitzar voluntàriament a la branca de jubilació correspon al salari mínim oficial mensual i el percentatge de cotització és del 10%. Aquestes persones que poden cotitzar voluntàriament són “assegurats indirectes” o beneficiaris d’una altra persona que sí que cotitza a la branca general.

Per tant, a partir d’ara, els cònjuges de persones assalariades o bé d’autònoms es poden assegurar una pensió, cosa que no era possible amb la normativa anterior.

Les quotes de la Seguretat Social s’ingressen dins dels quinze dies naturals següents al seu venciment. La normativa anterior establia que l’ingrés s’havia de fer dins dels deu dies naturals següents.

pdf3.jpg