Andorra tindrà veu i vot en matèria de cooperació transfronterera

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2010

Andorra va fer ahir un pas decisiu en matèria de cooperació transfronterera: el Principat es va adherir al tractat de Baiona signat el 1995 entre França i Espanya. En virtut d’aquesta adhesió, Andorra passarà a ser membre de ple dret del consorci de la CTP, on fins ara només figurava com a observador. La participació es farà totalment efectiva d’aquí a mig any, un cop s’hagi creat l’organisme mixt Estat-comuns.

El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, i els ambaixadors de França, Gilles Chouraqui, i Espanya, Eugeni Bregolat, van signar ahir el protocol de modificació i adhesió del tractat de Baiona que permetrà a Andorra tenir veu i vot en matèria de cooperació transfronterera. El consorci de la CTP, creat el 2005 en el marc del conveni de Baiona, acabarà substituint l’actual estructura de la CTP, creada el 1983. D’aquesta manera, tota la gestió dels programes transfronterers quedarà centralitzada al consorci, un cop Andorra s’hi integri plenament.

Perquè aquesta integració sigui plena cal que el Principat es doti d’un organisme mixt Estat-comuns equiparable a les comunitats autònomes espanyoles o a les regions franceses també presents al consorci. Espot va explicar que l’organisme estarà enllestit en sis mesos i que inclourà un representant del Govern, segurament el mateix titular d’Exteriors, i un en representació dels set comuns, a més d’una sèrie de personal tècnic, en la seva majoria provinent de l’Executiu.

Fins ara, un dels obstacles que impedia al Principat participar plenament en la cooperació transfronterera era, precisament, la manca d’unes entitats subestatals equiparables a les autonomies o regions. Aquesta qüestió, a més, havia suscitat tensions entre el Govern i els Comuns sobre la legitimitat per acudir a les trobades de la CTP en representació del Principat. La polèmica va començar a resoldre’s durant els últims anys de governs liberals, data en què va iniciar-se també la negociació del protocol que Espot, Chouraqui i Bregolat van signar ahir.

10% DEL PROGRAMA FEDER

La diferència amb la situació actual és que, un cop entri en vigor el protocol que es va signar ahir, Andorra podrà participar directament en la presa de decisions en matèria transfronterera. Per tal de no crear falses expectatives, Espot va advertir que ningú ha d’esperar l’arribada massiva de fons europeus al Principat. Els reglaments comunitaris preveuen que els països que no formen part de la UE puguin beneficiar-se fins al 10% dels programes de desenvolupament regional Feder. “De prop o de lluny, Andorra hi participarà”, va concloure Espot.

pdf3.jpg