Bartumeu confirma que no hi haurà pacte amb els reformistes

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el líder del Grup Parlamentari Reformista, Joan Gabriel, no van arribar a cap pacte per les discrepàncies sorgides arran del compromís d’avançar les eleccions que CR volia que el PS explicités per escrit.

Així ho va confirmar el líder de l’Executiu, i va explicar que no hi haurà pacte amb la força destinada a ser l’oposició, tal com dilluns ja va transcendir de manera extraoficial. A partir d’ara, el màxim responsable del PS afrontarà una nova etapa al capdavant del Govern perquè la legislatura, que amb tota probabilitat no completarà els quatre anys, completi la reforma tributària, la reactivació econòmica i el rellançament de les relacions amb Europa, a més del significatiu pas fet en matèria de transparència fiscal que possibilitarà sortir ben aviat de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE.

Bartumeu va relatar què va passar exactament a la reunió de dilluns al matí, a la Casa del Benefici, on Gabriel li va comunicar que “el procediment de ratificació –que el mateix líder ja va anunciar que era necessari, ja que la seva proposta era “unilateral”– no havia funcionat”. Com a conseqüència d’això, el massanenc va explicar-li al cap de Govern que “no podia mantenir la proposta” inicialment feta, que era des d’un principi abstenir-se en la votació del Projecte de llei del Pressupost per al 2010 i tramitar conjuntament la reforma tributària. D’aquesta manera, i com a constatació bàsica, Bartumeu va lamentar que “no hi ha un acord amb Coalició Reformista”.

FINALITZA “EL SERIAL”
El cap de l’Executiu, que el 20 de gener va llençar una proposta d’acord polític nacional basada en sis eixos fonamentals –acostament a Europa, reforma tributària i CDI, refinançament de l’Estat, reforma de l’Administració, revisió de la relació Govern-comuns i el desenvolupament del vessant social de la Constitució– va mostrar-se decebut perquè aquesta via no hagi estat acceptada, més encara quan “estava oberta” a tots els canvis i, fins i tot, “tenia la possibilitat d’ampliar-se”. El principal compromís, de fet, era el de possibilitar, si així s’hagués demanat, “un govern d’unió o de coalició”, segons l’estadi de l’acord. Però tot això no ha estat possible.

Ara bé, això no vol dir que la proposta de pacte d’Estat (que a l’última setmana va derivar en la fallida i finalment no consensuada proposta de CR) resti caducada. En aquest cas, l’oferta continua sobre la taula, però Bartumeu va deixar ben clar que la vista la té posada en com a la pràctica pot enllestir les reformes bàsiques de la legislatura i, cosa que no vol, és perllongar aquesta fase on el focus s’ha posat en les diferents negociacions. En altres paraules, “no vol dir que retirem la proposta, però el que que sí retirem és el serial” que, segons ell, s’ha anat produint durant els últims dies.

Pel que fa a la possibilitat de tornar a plantejar vies d’entesa amb ApC, Bartumeu va explicar que, des d’avui mateix, torna a estar oberta la “possibilitat de dialogar”, però que això de cap de les maneres ha de significar “mantenir les expectatives en unes converses que només serveixen per omplir titulars i fotografies” en els termes en què s’han anat produint les últimes sessions.

UNA PROPOSTA FRUSTRADA
Preguntat sobre si havia sentit que durant l’última setmana els reformistes li havien fet perdre el temps amb la seva proposta no consensuada, Bartumeu va respondre que des que va ser investit cap de Govern no s’ha sentit així. Això no vol dir, però, que li hagi agradat la manera com Gabriel ha actuat aquesta darrera setmana, amb intervencions “contradictòries” com la que va protagonitzar a la televisió nacional o fent “exercicis de demolició de l’adversari polític”, acció que no va voler fer ahir “en absència de l’interessat”.

Ara bé: el que sí que va lamentar profundament és que “qui ens feia la proposta” –Gabriel– “potser no tenia el marge d’autonomia suficient com per tirar-la endavant”. En aquest sentit, Bartumeu va advertir que “quan es vol fer un pacte, és millor fer-lo amb algú que tingui capacitat de proposta, d’iniciativa i de decisió”, cosa que no es va produir amb el massanenc.

¿ANTICIPADES? NO AQUEST ANY
Atès que Andorra haurà de funcionar amb dotzenes parts, Bartumeu no va plantejar cap calendari d’anticipades, ja que “seria una irresponsabilitat absoluta convocar eleccions aquest any” i, en tot cas, el Govern no vol dissoldre el Consell General «fins que no s’aprovin les lleis tributàries » i, a més, s’hagi pogut avançar en l’acostament a Europa i en la línia de la reactivació econòmica anunciada. D’aquesta manera, i en resum, Bartumeu va expressar la decisió del cap de Govern de continuar fins al màxim que sigui possible la seva acció al capdavant de l’Executiu respon, segons ell, a la voluntat ciutadana generalitzada, des dels empresaris fins als treballadors que, tal com va manifestar, «no veuen bé unes anticipades». D’altra banda, i pel que fa a l’anunciada  reestructuració del Govern, Bartumeu va confirmar que «la reflexió està molt enllestida» i que el nou organigrama ja està «rumiat i dibuixat», tot i que caldrà primer abordar aquesta qüestió en el si del Consell de Ministres i materialitzar els canvis durant les  pròximes setmanes. Pel que fa a la possibilitat que la matèria de Turisme es vegi representada mitjançant un ministeri, el líder de l’Executiu no va tancar aquesta porta i va il.lustrar que, de fet, el que compta és la funció i no pas la seva denominació o el seu títol. En tot cas, i conscient que «tothom sembla convençut que el títol bo és el de ministre», tot indica que en els pròxims dies aquests canvis veuran la llum i que el Ministeri de Turisme serà una realitat. Acaba així la negociació a tres, també l’intent d’acord a dos, i continua una legislatura del tot atípica.

pdf3.jpg