Bartumeu confirma el desacord amb CR i anuncia mesures de reactivació

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va confirmar ahir la manca d’acord amb Coalició Reformista (CR), després de la trobada mantinguda dilluns amb el cap de l’oposició, Joan Gabriel, i va donar per acabades les reunions amb els grups parlamentaris per aconseguir un pacte nacional.

Així mateix, el màxim responsable de l’executiu va anunciar que, en les setmanes entrants, presentarà un paquet de mesures de reactivació econòmica, i que començarà a treballar en la reforma tributària i l’acostament a la Unió Europea.

“He de lamentar que la proposta d’acord polític nacional que vaig fer el 20 de gener no hagi estat acceptada”, va manifestar ahir el cap de Govern en una compareixença pública que va servir per confirmar el que ja havia apuntat Gabriel: l’oposició dels reformistes a deixar passar els pressupostos, donada la negativa de Bartumeu a prefixar una data per dissoldre el Consell General.

Tot i així, el cap de Govern va matisar que quan el president del grup parlamentari reformista li va fer la proposta unilateral per arribar a un acord no va “parlar d’una data de caducitat”, i que va ser davant els mitjans de comunicació on Gabriel va marcar un termini de sis mesos perquè es convoqués eleccions anticipades. Així mateix, Bartumeu va apuntar la voluntat de Gabriel de “treballar conjuntament” en el paquet de lleis tributàries. Pel que fa a les negociacions mantingudes amb el cap de l’oposició, Bartumeu va assegurar que no faria “un exercici d’operació de demolició de l’adversari polític”, però va constatar que “quan es vol fer una negociació és millor fer-la amb aquell qui tingui capacitat de proposta i de decisió”. En aquest sentit, el màxim responsable de l’executiu va afegir que “qui ens feia la proposta potser no tenia el marge d’autonomia suficient per mantenir-la”.

Un cop acabades les negociacions amb CR per arribar a un pacte nacional, el cap de l’executiu va anunciar: “Assumim la nostra responsabilitat política i seguirem treballant en tres eixos.” D’una banda, Bartumeu es va marcar l’objectiu de tenir aprovades a finals d’any les lleis de tributació directa, que permetran “iniciar els convenis per evitar la doble imposició”. D’altra banda, el Govern seguirà treballant en “la proposta de rellançament d’Andorra a la Unió Europea”, aprofitant la presidència espanyola.

Finalment, el cap de l’executiu va anunciar que s’està enllestint diverses “iniciatives legislatives per a la reactivació econòmica”. Bartumeu va matisar que estan preparant “uns textos que han servir per millorar les possibilitats creditícies de les empreses, així com mesures per reactivar el consum”, i va avançar que es presentaran en un termini d’entre quinze dies i tres setmanes. Finalment, Bartumeu va mostrar la voluntat d’enllestir “les dues lleis financeres que reforcen l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF)”.

El cap de Govern va mantenir que “si podem arribar a acords, ho farem, i si hi pot haver un acord en qüestions pressupostàries, no ens hi estarem”. En aquest sentit, va afegir que caldrà esperar al debat del pressupost per saber si caldrà treballar en dotzenes parts i que hi aniran “amb la màxima confiança de tirar endavant la llei de pressupost”. Així mateix, va deixar oberta la possible continuïtat del seu mandat més enllà d’aquest any: “Si hi ha un altre escenari d’acord, la legislatura no té per què aturar-se.”

pdf3.jpg