El Govern impulsarà la remodelació d’hotels familiars i comerços antics

Autor: m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va comparèixer ahir davant els cònsols, tots a excepció dels de Sant Julià, per exposar-los quines seran les línies estratègiques bàsiques que el Govern tirarà endavant al llarg d’aquest any en matèria de turisme i comerç.

D’aquesta manera, tal com va explicar la portaveu dels mandataris comunals, la cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell, un dels projectes que han estat més ben acollits és l’anunci que els va fer el Govern d’impulsar la millora tant dels hotels familiars com dels comerços que estiguin més obsolets a través del pla d’objectius turístics i comercials per al 2010.

Tal com va afegir Bonell, sembla que l’executiu ja ha negociat amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) els acords corresponents per poder destinar 12 milions d’euros a aquests incentius als emprenedors i als empresaris que vulguin implantar millores als seus negocis. Tot i que López, de la seva banda, no va voler avançar cap aspecte d’aquest pla presentat als comuns, al·legant que la setmana que ve s’acabarà de tancar i també es donarà a conèixer, sembla que aquestes ajudes als comerços i als hotels es podrien atorgar a través de la fórmula de crèdits tous.

Bonell va manifestar que aquesta proposta per millorar els hotels familiars ha estat molt ben valorada pels comuns, i va expressar el neguit dels mandataris comunals ja que a aquests establiments els costa més posar-se al dia i afrontar la competència de les grans cadenes. “N’hi ha molts que no poden entrar en el mateix joc que la resta”, va matisar Bonell.

La cònsol menor de Canillo va valorar també el fet que la reunió d’ahir era “molt important”, ja que ella assisteix de manera periòdica a totes les trobades i n’informa la resta de mandataris, però a la reunió que va tenir lloc al Comú d’Escaldes els cònsols van poder conèixer de primera mà totes les accions que vol tirar endavant el Govern, perquè l’aportació econòmica dels comuns a la promoció turística i comercial és molt important.

Per la seva banda, el ministre d’Economia i Finances va recordar que el Govern i els comuns tenen “moltes línies d’actuació compartides” pel que fa a turisme i comerç i va remarcar que, malgrat que Bonell assisteix a totes les trobades i també forma part del consell d’administració d’Andorra Turisme, la d’ahir era una bona ocasió per exposar als cònsols quines són les línies que seguirà el ministeri al llarg d’aquest any, i més tenint en compte, tal com va afegir, “la participació econòmica” de les corporacions.

El ministre d’Economia va expressar la voluntat que a partir d’ara hi hagi accions de promoció conjuntes entre el Govern i les corporacions comunals i va assenyalar que aquesta col·laboració ja s’ha començat a plasmar en el mercat britànic. “Els objectius han de ser més ambiciosos”, va concloure sobre aquesta col·laboració, i va afegir que a banda de les administracions serà necessari que els privats es vagin implicant cada vegada més en les diferents accions de promoció.

D’aquesta manera, el titular d’Economia i Finances va emfatisar que a hores d’ara des de l’executiu estan “satisfets” amb “els grau de participació dels comuns”, però va afegir que la intenció és que es puguin involucrar encara més en les diferents promocions.

Sobre la possibilitat que aquest any pugui entrar capital privat a Andorra Turisme, López va reiterar que calen canvis legislatius, però espera que es pugui començar a materialitzar aquest any.

Finalment, pel que fa al pressupost disponible per poder treballar en matèria turística, López va manifestar que per a aquest exercici es preveia un increment respecte de l’any passat del 2 per cent, però que si no s’aprova es tractarà de fer les accions de la mateixa manera, ja que va voler deixar clar que “sí que hi ha pressupost”.

pdf3.jpg