Bartumeu vol “normalitat” per al català

Autor: J.A.G.
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 4 de Febrer de 2010

El cap de Govern considera “essencial per al futur de la llengua catalana que els joves i els adolescents tinguin a la seva disposició nombrosos productes d’entreteniment i d’estudi en català”. Una reivindicació que emmarca en el procés per aconseguir la “normalitat” de la llengua, no per una voluntat “d’esnobisme”.

En aquest sentit, va dir que els catalanoparlants constaten amb sorpresa que “no es dóna el valor suficient a l’elevat nombre de  atalanoparlants” i que hi ha cert sentiment “d’exclusió de les estratègies de multilingüisme en el terreny del consum, dels  videojocs, dels telèfons mòbils i de les versions dels films en DVD”. 

En el seu discurs, Jaume Bartumeu també va subratllar la tradició històrica de “trilingüisme” dels andorrans, ateses les condicions geogràfiques del Principat, al cor dels Pirineus entre Espanya i França. “La nostra escola pública, des de la maternal, fa cohabitar  a classe les llengües catalana i francesa en el desenvolupament de l’aprenentatge i la pràctica de les llengües dels nostres joves  infants”. Així mateix, assegura que en aquest context el català ocupa “el cor mateix del nostre ensenyament” per una qüestió de “fidelitat a les nostres arrels, que nosaltres reivindiquem, que ens permet afirmar que promoure la llengua catalana és al mateix temps una promoció del multilingüisme”.

A banda del discurs que va fer Jaume Bartumeu, ahir Joan Sans, director de Promoció Cultural, va participar en una taula rodona en el marc de la fira en la qual va exposar la realitat del català al Principat.

pdf3.jpg