El Govern i Heliand arriben a un acord per fer trasllats interhospitalaris aeris

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 4 de Febrer de 2010

El Govern i l’empresa Heliand van arribar a principis d’any a un acord que permetrà fer trasllats interhospitalaris aeris sense dependre dels serveis oferts pels països veïns.

Coincidint amb el canvi de normativa internacional sobre aeronàutica que va entrar en vigor l’1 de gener d’aquest any, el Govern disposa des d’aquesta data d’un helicòpter bimotor medicalitzat, que permetrà des­envolupar una doble funció: els rescats que ja es feien fins ara i els trasllats amb assistència mèdica, tant dins del Principat com fora. Segons va informar l’empresa, l’acord suposa que “el Govern disposa de l’helicòpter bimotor en règim de lloguer, mitjançant l’extensió de l’adjudicació del 2009”, que s’ha modificat per adaptar-se al nou producte.

El fet que el vehicle compti amb un equip medicalitzat suposa que pot funcionar com una unitat de cures intensives (UCI) mòbil que està a disposició del Govern les 24 hores per poder fer trasllats interhospitalaris. D’aquesta manera, en la majoria dels casos Andorra es podrà estalviar els convenis que té signats amb els estats espanyol i francès quan calgui transportar els pacients a hospitals estrangers.

La direcció d’Heliand va explicar que l’helicòpter disposa de dues configuracions. En condicions normals, està preparat “per poder afrontar un rescat en cinc minuts”, ja que en tot moment hi ha un pilot de guàrdia. No obstant, com a principal novetat respecte al vehicle de l’any passat, “en el moment que el servei mèdic l’hagi d’utilitzar, en deu minuts canviem la configuració, hi instal·lem l’equip mèdic i es converteix en una UCI mòbil, amb el mateix equip que pot dur una ambulància, com ara desfibril·ladors, respiradors i oxigen”.

La direcció de l’empresa va assegurar que l’helicòpter ja està preparat per fer trasllats interhospitalaris, tot i que aquest servei encara no s’ha pogut utilitzar, ja que el personal del Servei d’Urgències Mèdiques (SUM) està pendent de rebre la formació necessària per adaptar-se a la nova normativa. No obstant, l’empresa va afirmar que “quan el Govern vulgui, l’helicòpter està a punt per fer els trasllats interhospitalaris”.

Pel que fa a les tasques rescat, de moment el nou helicòpter ha fet dues sortides, mentre que l’any passat es van fer una setantena d’operacions, segons van informar ahir des d’Heliand. L’empresa compta amb tres pilots recentment formats per poder pilotar el vehicle, un Eurcòpter EC-135-P2, que amplia la capacitat de la cabina i dobla tots els sistemes respecte de l’anterior nau. En aquest sentit, des d’Heliand es va argumentar que un dels principals avantatges tècnics és que “si es para un motor es pot continuar amb l’altre”, tot i que va matisar que “des del 1982 no hem tingut mai una parada de motor”.

pdf3.jpg