La garantia legal de les estadístiques, en breu

Autor: Pepa Gallego
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 1 de Febrer de 2010

La nova direcció del Departament d’Estadística del Govern, liderada per Alexis Estopiñan, s’ha marcat una fita important que és sobretot la de dotar-se d’una marc legal, fomentar la innovació tecnològica i la contraprestació de serveis. Pel que fa a la llei, segons va explicar Estopiñan en aquest rotatiu, el text ja està redactat i elmes de març vinent és previst que entri a tràmit parlamentari.

«Amb aquest marc legal es dotarà de confiança el tractament de dades i es tindrà una garantia del secret estadístic i de la confidencialitat professional, alhora que es tindrà una cura regulada de les dades», va explicar el director d’Estadística. La nova norma s’adapta a les  zones pràctiques de les estadístiques europees dels principis de la Unió Europea. Unes pràctiques que fins ara el departament les tenia com a referent d’un marc deontològic, però que ara es recolliran en el que s’anomenarà avantprojecte de Llei de la Funció de l’Estadística  pública. «Amb la llei es podran evitar conflictes per exemple amb la Seguretat Social, la interconnexió de les dades serà regulada i no hi haurà cap conflicte pel que fa a la Llei de Protecció de Dades; la CASS podrà connectar– se amb Estadística perquè estarà garantit el secret», segons va manifestar Estopiñan.

Per altra banda, en el text de la llei es preveu també la possibilitat de fer auditories per, en cas que sigui necessari, corregir aquelles dades que es preveu que tinguin algun tipus d’errada.

INNOVACIÓ TECNOLÒGICA
El segon principi és la innovació tecnologia a través de la qual el departament vol explotar al màxim les bases de dades de l’administració central que en l’actualitat no tenen connexió  entre elles. Així amb aquesta innovació tecnològica es pretén «interconnectar les dades i tractar-les automàticament », va explicar Estopiñan. Aquest serà un primer pas en aquelles dades que depenguin dels diferents departaments del Govern i en posteriors fases es pot estudiar integrar d’altres organismes.

El 20% dels 900.000 euros que tenen pressupostats per al 2010 el Departament d’Estadística, és a dir, 180.000 euros, aniran destinats a iniciar la primera fase d’aquesta innovació tecnològica. «Aquesta és una aposta clara que ha fet el Govern des que va començar la legislatura, la d’invertir en les tecnologies per una millor transparència de les dades», va explicar el director d’Estadística. Finalment la contraprestació de serveis es refereix a la difusió màxima de les dades «es tracta de ser al més transparents possible, i tenir una col.laboració directa amb les empreses i els ciutadans per rebre dades i poder tornar-les amb estadístiques », va manifestar Estopiñan. Des del Departament d’Estadística es té previst fer un seguit d’acords amb administracions i empreses per tenir dades públiques i també privades.

Amb les empreses s’estudia el tenir un contacte amb operacions estadístiques per captar els preus de manera directa i tenir més fàcil el càlcul de l’IPC. Durant aquest primer trimestre, Estadística té previst iniciar la ronda de contactes amb empreses i establiments, i aviat es preveu canviar la web per un tipus de portal en el qual empreses i el departament puguin fer intercanvi de dades. Al Departament d’Estadística hi treballen actualment una vintena de persones, s’han augmentat els recursos en aquesta àrea però sense haver d’ampliar plantilla, agafant– los d’altres departaments de l’Administració central. El departament té una persona dedicada exclusivament a la qualitat, la metodologia i la classificació. Estopiñan, llicenciat en Filosofia, ha cursat màsters de Finances i ha treballat en aquest departament durant set anys. Ara és qui porta el timó i per a ell el més important és tirar endavant el marc legal a través de la Llei de l’estadística. «El que es pretén es tenir totes les dades públiques de manera  sistematitzada,  i amb la llei aquestes tindran una garantia de confidencialitat legal, ja que ara la tenen deontològica i professional».

pdf3.jpg