El Govern rebaixa en 37 milions d’euros la xifra total del deute

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Febrer de 2010

La xifra temible dels 1.118 milions d’euros del deute del Govern, incloent l’endeutament bancari i la resta de compromisos, ja no és tal. L’Executiu va actualitzar els números respecte a la revisió efectuada al juliol i va concloure que la xifra total del deute queda 37 milions per sota del que s’havia calculat prèviament.

Segons la voluminosa relació del deute que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer arribar als tres presidents dels grups parlamentaris en la reunió del pacte d’Estat de la setmana passada, la xifra total no és de 1.118 milions, sinó de 1.081 milions, a data de 31 de desembre de l’any passat. Amb tot, la xifra definitiva haurà d’esperar al tancament de comptes de l’exercici 2009.

De tots els conceptes que componen la xifra global del deute, pràcticament l’únic que ha augmentat des de l’estiu és el dels deutes bancaris, que han passat de 534 a 623 milions. Les cinc entitats bancàries contribueixen al finançament de l’Estat en funció del seu pes dins del mercat financer. En aquest sentit, és Crèdit Andorrà el principal creditor del Govern, seguit, molt de lluny, per Andbanc i BIBM. BPA i el Banc Sabadell d’Andorra són les dues entitats amb un pes més reduït en el deute bancari de l’Executiu.

La resta de conceptes que conformen la xifra total del deute han tendit a reduir-se des del juny. Els deutes amb els proveïdors representen a l’actualització del 31 de desembre de l’any passat la meitat del que representaven a la revisió efectuada al juny. El deute derivat dels compromisos contrets per via de convenis, contractes i altres acords s’han reduït lleugerament, així com també les concessions. A banda del deute bancari, també s’han incrementat els conceptes de contingències i riscos i de pagaments ajornats d’inversions de plurianuals que tenien com a pressupost final el del 2009.

MÉS DE DOS MILIONS EN VEHICLES

L’extens document també detalla els compromisos del Govern que afectaran exercicis comptables futurs fins al 2013. En aquest apartat hi figuren més de 2,2 milions d’euros per l’adquisició de diferents vehicles que s’hauran de pagar en els propers tres anys. Es tracta de vehicles per als departaments d’Incendis i Salvaments, Conservació de Carreteres, Viabilitat Hivernal, Justícia i Interior i també de l’adquisició d’un vehicle per als serveis del cap de Govern per un valor de 94.800 euros.

pdf3.jpg