Els ministres i el grup socialdemòcrata donen llum verda a un possible pacte amb CR

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 29 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va informar ahir que el Consell de Ministres i el grup parlamentari socialdemòcrata havien valorat la situació política després de la proposta del líder de Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, d’abstenir-se en els pressupostos a canvi de pactar la reforma fiscal i convocar eleccions anticipades.

Segons va explicar Bartumeu, el grup parlamentari socialdemòcrata li havia fet saber que estava en un bon moment per encarar un pacte. Bartumeu va recordar que ja hi havia hagut coincidència entre el Partit Socialdemòcrata i Coalició Reformista al setembre passat respecte a la llei que havia de regular els acords d’intercanvi d’informació fiscal. A més, va assegurar que la principal preocupació del Govern que presideix no és si els pressupostos són aprovats o no. «Per nosaltres és important que hi hagi un pressupost aprovat, però també vaig dir que el que em preocupava eren els 1.200 milions de deute, 600 dels quals són directament amb les entitats financeres», va assegurar.També va comentar que, tot i el que s’havia especulat, no havia temptejat cap conseller d’Andorra pel Canvi (ApC) perquè votés a favor dels pressupostos o s’abstingués. «No m’he dedicat a veure si algú es penjava o es despenjava. No he repartit caramels; a més, els nutricionistes desaconsellen els dolços», va assegurar.

Bartumeu va valorar positivament la proposta del president del Grup Parlamentari Reformista, Joan Gabriel. Segons va dir, «entenem que l’escenari no és una catàstrofe i en sortim en positiu. No acceptem el discurs catastrofista respecte que no hi ha res a fer. Sí que hi ha coses a fer: enllestir la reforma tributària i solucionar la qüestió del deute». També va mostrar la seva esperança que puguin arribar a més acords amb Coalició Reformista, a més dels 3 eixos previstos a la proposta de Gabriel: la reforma fiscal, la conversió de l’INAF en un banc central, proposta que Bartumeu va valorar com a interessant, i dur a terme mesures de reactivació econòmica. Entre els punts en els quals el cap de Govern veia més probable un acord amb CR va assenyalar l’acostament amb Europa. Sobre això va afirmar que en la primera quinzena de febrer el Govern tindrà preparat un esborrany d’acord amb la Unió Europea (UE) que volen presentar primer als grups parlamentaris. Després de les modificacions que aquests plantegin, s’enviaria a la UE.

El líder de l’Executiu també va presentar públicament la simulació dels efectes de la reforma tributària amb què treballa el Govern. Així, la pressió fiscal passaria de l’actual 17,1% del Producte Interior Brut (PIB) a un 18,7% i s’incrementarien en quasi 50 milions d’euros els diners recaptats per l’Estat en aquest concepte. El tipus de l’IVA es situaria en un 5% i no en un 5,5% com defensava el PS al seu programa. Bartumeu va afegir que la pressió fiscal que sortiria de la nova reforma tributària seguiria sent més baixa que la dels països de l’entorn.

Però on el cap de Govern es va estendre més va ser en el calendari d’unes possibles eleccions anticipades. D’entrada va descartar el 2010 com proposava Joan Gabriel. Segons Bartumeu, «només dic que el 2010 no hi poden haver eleccions perquè el país en patiria les conseqüències» i també perquè no creu que es pugui enllestir tan ràpidament la reforma tributària. També va assegurar que era desaconsellable que les eleccions generals es fessin coincidir amb les comunals del desembre del 2011. «Hi ha algú altre que no sóc jo ni la meva família política que està pensant que coincideixin les eleccions generals i les comunals», va recalcar. Finalment, va afegir que «si a partir del gener del 2011 es veu que no hi ha una solució política es veurà si es va a eleccions anticipades o no».

pdf3.jpg