El ministeri d’Interior preveu fer els controls d’alcoholèmia amb una regularitat mensual, amb l’objectiu de millorar-ne l’efecte dissuasiu.
El secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, va afirmar recentment que “s’ha d’acabar d’estudiar la proposta de la direcció de la policia, però implantarem un sistema que suposarà una presència més continuada, amb uns efectes més dissuasius durant tot l’any” i va afegir que “a falta de confirmació definitiva, estem parlant de períodes mensuals”.
“Actualment, la planificació preveu dos grans períodes, al Nadal i a l’estiu, mentre que nosaltres estem a punt de tancar un nou model planificat amb una presència constant de controls d’alcoholèmia al llarg de l’any”, va explicar el secretari d’Estat, que va matisar que els controls es continuaran fent amb un avís previ, ja que “la idea és fer una campanya de prevenció i explicar què és el que es pretén”.
Pel que fa a les crítiques sorgides per la reducció dels controls durant la campanya d’hivern, Bartolomé va apuntar que “respecto que amb les xifres presentades hi hagi gent que pensi que no s’ha fet el que s’havia fet fins ara, però intentem explicar que el que es vol fer és canviar el model dels controls d’alcoholèmia” i va assegurar que “en cap cas hem estat més laxos”.
El responsable d’Interior va argumentar que “si en lloc de fer 2.000 controls durant quinze dies en fem 500 cada mes, potser al cap de sis mesos n’haurem fet 3.500”. Així mateix, va matisar que “en farem més i al llarg de més temps, però no és una competició per veure qui en fa més; l’important no és el criteri numèric, sinó que això respon a un model de prevenció que preveu repartir-los al llarg de tot l’any i alhora altres mesures complementàries com la de la Creu Roja”.
Campanya en locals nocturns
Sobre aquesta qüestió, Bartolomé va explicar que els contactes mantinguts amb la Creu Roja sobre la primera setmana de la campanya preventiva als locals nocturns han estat “molt positius”. La setmana passada va acabar la campanya a Arinsal, mentre que aquesta setmana i la vinent tindrà lloc a Escaldes- Engordany i Andorra la Vella. El secretari d’Estat va reiterar que les accions que es duen a terme han de servir per “donar l’oportunitat que la gent reflexioni dos minuts, abans d’agafar un vehicle, sobre la perillositat de barrejar l’alcohol amb la conducció”.
Quant a la línia de bus nocturn, que funciona els dissabtes entre Andorra i Arinsal fins a les tres del matí, Bartolomé va afirmar que estarà en proves durant tot el mes de gener i que després “hem de veure si la gent l’ha agafat, si funciona”. El secretari d’Estat va admetre que es tracta d’un projecte “incipient”, però va afegir que és un “element més d’aquesta campanya, per no condemnar la gent a agafar el vehicle o a no poder desplaçar- se”.
Col·locació de Radars
Bartolomé va valorar també les demandes dels cònsols sobre la col·locació dels radars. El secretari d’Estat va apuntar que “hi ha dos elements clau”: d’una banda, el preu, ja que cada radar costa uns 7.000 euros més el manteniment; d’altra banda, la coordinació amb mobilitat, ja que els radars “s’han de posar al servei de la mobilitat del país”.
“La taula de mobilitat ha d’abordar les modificacions que cal fer a la xarxa nacional”, va explicar Bartolomé, que va posar com a exemple que en determinats punts pot ser més adient “posar un pas de vianants o un semàfor”. El secretari d’Estat va concloure que “la gent ens demana radars com a mesura de control de la velocitat, però si al costat es vol posar alguna senyalització vertical o horitzontal s’haurà d’estudiar conjuntament”.