El Govern aprova el reglament regulador del càlcul de prestacions

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 de Gener de 2010

El Govern ha aprovat un nou reglament que desenvolupa l’article 121 de la Llei de Seguretat Social. La normativa regula la base del càlcul de prestacions per incapacitat temporal, maternitat, viduïtat i orfenesa.

Segons dicta el reglament, per determinar la base de càlcul de les prestacions, es tindrà en compte el salari mensual global dels 12 darrers mesos treballats precedents a la data del fet causant. En cas que no s’hagi treballat 12 mesos, la base de càlcul serà la mitjana del salari global mensual del període treballat. D’altra banda, si es dóna la situació que una persona no justifica cap període de cotització durant els darrers 12 mesos, la base de càlcul serà la mitjana del salari global cotitzat a la CASS pel conjunt de persones assalariades.

El reglament també estableix que els complements, primes i gratificacions s’integrin en el període en el qual es van meritar i no en el qual es van liquidar, i que les situacions d’atur de treball produïdes durant el període de referència es tinguin en compte per establir la base de càlcul. A més, s’introdueix el concepte de pluriactivitat: la situació en la qual una persona desenvolupa una activitat assalariada i una activitat per compte propi. En aquest cas, la prestació serà la resultant de sumar els salaris cotitzats en el col.lectiu de persones assalariades i la mitjana del salari global cotitzat a la CASS.

L’actualització de les bases de càlcul es realitzarà prenent en consideració l’IPC dels anys anteriors. Per actualitzar les bases de càlcul d’anys previs a l’any 1998, s’aplicarà la mitjana dels IPC francès i espanyol.

El reglament entrarà en vigor sense perjudici de produir efectes des de l’entrada en vigor de la nova Llei de la CASS, per tot allò que sigui favorable als assegurats.

pdf3.jpg