Colom i Despres, representants d’Andorra a la fira Expolangues

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Gener de 2010

Un dels principals reclams durant l’Expolangues 2010 serà la presència del guanyador del ral.li Dakar 2009, Cyril Despres. Aquest és un dels noms que es va fer públic ahir en la presentació del programa de la 28a edició del saló feta pels representants de la Fundació Ramon Llull.

El saló Expolangues és la trobada entre llengües més important, que se celebra cada any a París. Aquesta edició tindrà lloc del 3 al 6 de febrer i tindrà el català com a idioma convidat d’honor.

Entre les activitats que donen forma al programa ideat per la fundació destaquen la presència del corredor de motos Despres en una trobada amb els participants al saló. A més, la poetessa andorrana Teresa Colom participarà en un recital de poesia catalana contemporània. A més, Andorra també exposarà el mètode d’aprenentatge adaptat pel Govern Veus –per ajudar als nouvinguts a conèixer l’idioma oficial i la cultura del Principat–, a més de nombroses taules rodones sobre les llengües. L’acte de tancament d’Expolangues anirà a càrrec del grup de teatre Comediants.

D’altra banda, durant els tres dies de durada de la fira hi haurà projeccions de vídeos sobre l’ensenyament del català a les universitats del món, emissions de televisives i documentals a l’estan de l’idioma convidat.

ADMINISTRACIÓ
Segons la ministra de Cultura, Susanna Vela, la participació andorrana a l’acte de París és una oportunitat per aconseguir “el reconeixement internacional d’una llengua amb més de deu milions de participants”. D’altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar en el discurs de presentació a l’Institut d’Estudis Catalans que gràcies a les característiques socials i econòmiques que ha tingut el Principat al llarg de la història, el país ha pogut combinar “la defensa de la identitat lingüística amb la pràctica del multilingüisme”. A més, Bartumeu hi va afegir que al país “ha estat normal parlar i defensar la llengua catalana, alternant-la, però, en el cas de les necessitats transfrontereres econòmiques i humanes, amb el francès i el castellà”.

A més, els representants de la fundació van signar un manifest en què es destaquen els valors d’aquest idioma amb relació a la cohesió social, la cultura i les noves tecnologies.

pdf3.jpg