L’oposició veu insuficient el pacte

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2010

Es podria interpretar que Eusebi Nomen i Jaume Bartumeu sortien de dues reunions diferents, ahir al vespre a la Casa del Benefici. Mentre que el líder d’Andorra pel Canvi afirmava que la reunió havia estat “decebedora”, el cap de Govern va assegurar que s’havia entrat “en la bona línia de treball”.

Francesc Rodríguez també va considerar que, globalment, la trobada política havia estat positiva, però va admetre que no s’havia avançat “tot el que voldríem”. Quant al líder de Coalició Reformista, Joan Gabriel, no va deixar gens clar si la reunió havia tingut el resultat que esperava. En tot cas, es va mostrar d’acord amb Nomen que l’acord presentat ahir era “insuficient”.

De fet, tant CR com ApC van manifestar que al document tramès ahir i signat per Jaume Bartumeu hi falta informació. El cap de Govern va manifestar, a la sortida de la reunió, que es comprometia a trametre-la en una nova trobada amb els mateixos protagonistes, que tindrà lloc la setmana vinent. “Si hem estat tres hores analitzant el document de treball, i ens comprometem a seguir-ho fent, jo crec que estem en la bona línia”, va afirmar. De la resta, el cap de l’executiu tan sols va destacar que el to de la reunió havia estat “cordial”. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, també va assenyalar que “globalment el resultat ha estat força positiu, tot i que no s’ha avançat tot el que voldríem”.

NOMEN, EL MÉS PESSIMISTA

La veu més crítica va ser, una vegada més, la d’Eusebi Nomen. El president del grup d’Andorra pel Canvi va considerar que “la trobada ha estat totalment decebedora, i així no es pot fer cap pacte”. El líder de la plataforma va declarar que “tenia l’esperança que el Govern faria la diagnosi correcta”, i en canvi es va trobar “amb una llista de voluntats. Tot i així, Nomen espera que el dimecres de la setmana vinent “el Govern es posi a treballar una vegada per totes” i li trameti les dades que, segons ell, són imprescindibles per assolir un acord. Tot i així, va insistir que la trobada li deixava un regust de “preocupació” i “tristesa”.

El líder del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va mostrar- se ambigu en el discurs, i va declarar, senzillament, que estan “més a prop del pacte avui que fa una setmana; si no, no ens hauríem reunit”. Tot i així, va deixar clar que van “perdre les eleccions, les vam perdre i el poble va decidir que havíem de fer oposició”. En aquest sentit, Gabriel va posar en relleu que “ningú no comprendria que donéssim suport al pressupost”, amb referència al del 2010. No obstant això, el líder de l’oposició va garantir el suport als comptes del 2011, si s’elaboren “en el marc del pacte d’Estat que estem intentant”. En qualsevol cas, va constatar que al document de base és insuficient.

LA DOCUMENTACIÓ QUE MANCA

La trobada es repetirà dimecres vinent, al mateix escenari i amb idèntics protagonistes. Bartumeu portarà a la carpeta les dades que ApC i CR li demanen. Segons van comentar els líders de les forces polítiques, faltava definir millor “el com” dels objectius i intencions que el cap de Govern els va presentar. Nomen, a més, reclama un càlcul més acurat de la pressió fiscal resultant del model que el PS està proposant, així com el possible impacte en l’economia. També va demanar a l’executiu que es defineixi sobre si vol o no mantenir la pressió actual. Sobre la reforma de l’administració, Nomen va constatar que “consideren que la que hi ha actualment ja està bé”.

pdf3.jpg