ApC troba inviable fer un pacte d’Estat

Autor: m. m.
Font: bon dia
Publicat el: 21 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb els presidents dels tres grups parlamentaris per presentar-los una proposta d’acord polític nacional que Andorra pel Canvi (ApC) va criticar amb duresa.

Després d’una trobada que es va allargar durant unes tres hores, el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, va valorar la reunió des de “la preocupació i la decepció” i va sostenir que “sobre aquesta base no es pot fer un pacte d’Estat”.

De la seva banda, el representant reformista, Joan Gabriel, va exigir que es complementi el document “amb compromisos més concrets en el terreny econòmic”, mentre que Bartumeu va emplaçar els grups a retrobar-se la setmana vinent per aportar nova documentació i prosseguir les negociacions.

La proposta del cap de Govern va quedar plasmada en un document de dotze pàgines que, segons va comentar, conté “els sis grans eixos de treball comú que constitueixen avui, al meu entendre, el nus essencial de les qüestions d’Estat que requereixen un acord polític nacional”: l’acostament a la Unió Europea, la reforma tributària, el refinançament de deute, la reforma de l’administració pública, la revisió de les relacions entre l’estat i els comuns i el desenvolupament del pilar social de la Constitució

El document defineix els principis bàsics i les prioritats, i fixa un calendari d’actuacions. Pel que fa al model d’implementació del pacte, deixa la porta oberta, “sigui amb el suport exterior dels grups parlamentaris i la seva col·laboració amb el Govern” o bé “mitjançant un nivell d’implicació diferent que suposi la participació en l’equip de Govern”. Així mateix, marca la voluntat de “tancar aquest espai de coincidència i objectius compartits, preservant, si es vol, un espai per a la legítima i democràtica discrepància de part”.

En acabar la reunió, el cap de l’executiu va assegurar que “estem arribant a uns nivells de concreció que no s’havien assolit” i va afegir que durant aquesta setmana prepararan la informació requerida pels grups parlamentaris relativa a “la situació de l’endeutament i a l’evolució dels ingressos de l’Estat”.

Manca de diagnosi i solucions
Les impressions de Bartumeu pel que fa als avenços aconseguits durant la reunió d’ahir van contrastar amb les del president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, que va lamentar que “en quatre dels punts essencials s’ha fet una llista de voluntats i d’intencions” en lloc de presentar “una diagnosi i unes solucions”. En aquest sentit, Nomen es va mostrar “molt decebut que, en set o vuit mesos, el Govern no hagi estat capaç de fer la diagnosi en la qüestió de la fiscalitat, del deute públic, de les relacions amb els comuns i del desplegament del títol 2 de la Constitució”.

CR, a l’expectativa

Pel que fa a l’altre partit de l’oposició, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va reiterar la voluntat de tancar un pacte d’Estat, però va matisar que “els motius que comportin aquest pacte han d’estar molt acotats i molt ben pensats”. Així mateix, Gabriel va declinar la possibilitat d’arribar a un pacte de legislatura a dos bandes amb el Govern: “El poble andorrà no ens ha posat per fer un gran acord amb el grup que governa, sinó que ens ha posat a la rivalitat. Nosaltres no hem fet possible que Bartumeu estigui al Govern, així que no és amb nosaltres que han de fer un gran acord.”

No obstant això, el líder reformista va destacar el “to cordial de totes les parts” durant la reunió d’ahir i va sostenir que “estem més a prop avui que fa una setmana”. Així mateix, Gabriel es va mostrar a l’expectativa “que el Govern aporti els documents imprescindibles per veure si podem arribar o no a un acord”. En aquest sentit, Joan Gabriel es va mostrar convençut que “la setmana vinent hi haurà la reunió més decisiva per saber fins on es pot arribar i si s’hi pot arribar” i per desvelar “si continuem en la línia de recerca de pacte d’Estat o potser amb algun acord puntual d’algun grup n’hi hauria prou”. Pel que fa a les fórmules per des­envolupar un eventual pacte, el reformista va apuntar que “en tot cas, el Govern d’unitat seria la conseqüència de l’acord al qual es pugui arribar”.

Moderadament optimista
Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, es va mostrar “moderadament optimista” i va apuntar que “m’hauria agradat avançar més”. En aquest sentit, Rodríguez espera seguir avançant durant la propera reunió i, “en el cas que puguem arribar a un acord, mirar com es pot concretar, sigui amb un Govern de coalició, un Govern d’unitat o un Govern socialdemòcrata”.

pdf3.jpg