El document preveu reformes fins l’any vinent

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va acudir a la reunió d’ahir amb una proposta de pacte d’Estat que, com a mínim pel que fa al calendari, no era un acord per esgotar la legislatura. El text presentat als grups pel cap de Govern preveu un horitzó de reformes que s’estén a poc més d’un any: un intens calendari de tasques legislatives i reglamentàries que dura fins al febrer de l’any vinent.

La proposta d’acord preveu esmenar i aprovar els tres projectes de llei de l’impost de societats, l’impost d’activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents abans de l’estiu. Això permetria al Govern començar a negociar els convenis per aixecar la doble imposició el juliol. També abans de l’estiu es preveu que entri a tràmit el projecte de llei de l’IVA, previ debat amb els grups de com aquest impost substituirà l’actual conjunt de tributs indirectes. Els reglaments per desplegar les lleis fiscals haurien d’estar llestos a final d’any.

Quant a la reforma de l’Administració pública, la proposta de pacte d’Estat preveu presentar en les properes setmanes una proposta de modificació als sindicats. Fins a l’estiu, els representants dels funcionaris discutiran amb el Govern sobre aquesta reforma i el text de modificació de la Llei de la Funció Pública entraria a tràmit la tardor vinent per ser aprovat pel Consell abans de final d’any.

Un calendari similar seguiria la reforma de les lleis laborals per desplegar plenament el títol II de la Constitució. Entre el març i el juny d’aquest any, segons la proposta de pacte, el Govern treballarà la reforma de la Llei de llibertat sindical i del Codi de Relacions Laborals amb els grups parlamentaris. A partir del juny s’obriria el diàleg amb els sindicats i les patronals per tal que les proposicions –o projectes– de llei entressin al Consell per ser aprovades al desembre.

L’ESTRUCTURA TERRITORIAL, EL 2011

La revisió de les relacions de l’Estat amb els comuns és el pilar de reformes que contempla un calendari més a llarg termini. Segons el text que Bartumeu va analitzar ahir amb els tres presidents de grup, al març tindria lloc la primera reunió de l’Executiu amb els comuns, reunió que obriria la taula de diàleg Govern-comuns que analitzaria la reforma necessària, sempre “dins del marc de la Constitució”, des de l’abril fins al desembre. Tot plegat hauria de permetre entrar a tràmit la reforma el febrer del 2011 per debatre-la durant el primer període de sessions de l’any vinent. Aquest és l’horitzó més llunyà que preveu el document quant a reformes.

Segons la proposta del Govern, la sempre espinosa qüestió de l’equilibri de l’Estat amb els comuns seria revisada abans de les eleccions comunals, previstes per a final de la tardor de l’any vinent.

LA TAULA PER EUROPA

La proposta de pacte d’Estat ressuscita la idea de la taula per Europa, de la qual se’n va parlar al principi de l’anterior legislatura, tot i que no va arribar a materialitzar-se. Segons el document fet públic ahir per l’Executiu, la taula quedaria constituïda el mes vinent, després que el Govern lliurés als grups un document que farà arribar a la presidència espanyola de la UE. La taula es reunirà mensualment per rebre la informació de les converses amb Europa i per debatre les propostes.

En el mateix marc, el Govern té previst iniciar amb els grups el març vinent la discussió del conveni monetari que està negociant amb la Comissió Europea.

La solució al finançament de l’Estat és la qüestió que queda menys definida en el document que ahir va lliurar Bartumeu als grups. Només es constata que cal revisar el sistema actual i que el Govern es reunirà entre el febrer i el juny amb l’INAF i l’ABA per estudiar possibles sortides. Tot això unit al compromís de l’Executiu d’informar els grups parlamentaris i d’atendre les seves propostes i suggeriments.

pdf3.jpg