PS i CR surten optimistes de la reunió i Nomen, “molt decebut”

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2010

La primera reunió a tres bandes i en profunditat per avaluar les possibilitats d’un pacte d’Estat que permeti tirar endavant les reformes necessàries es va saldar amb dues lectures ben diferenciades: d’una banda, socialdemòcrates i reformistes van sortir moderadament satisfets de la trobada d’ahir, mentre que ApC va fer una lectura negativa i es va negar a construir un pacte sobre les bases que proposa el cap de Govern, Jaume Bartumeu.

Gairebé quatre hores van estar ahir reunits els presidents dels tres grups parlamentaris amb el cap de Govern analitzant el document que el Consell de Ministres havia elaborat el matí següent. Tant l’Executiu com els dos principals grups de la cambra van sortir “moderadament optimistes” de la reunió d’ahir. Bartumeu va acudir a la reunió amb un extens document d’una dotzena de pàgines en què es concretaven, amb mesures concretes i calendaris d’aplicació, els sis punts del pacte d’Estat: les relacions amb la Unió Europea, la reforma fiscal, el finançament del deute públic, la reforma de l’Administració, les relacions Estat-comuns i el desplegament dels drets socials de la Constitució. En el mateix document, Bartumeu convida els grups parlamentaris a implicar-se en el Govern.

A la sortida de la reunió, el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va insistir en la demanda de l’Executiu d’unitat, la fórmula amb què CR voldria aplicar el pacte d’Estat. Gabriel es va felicitar que no hi hagués “cap a priori” a la reunió i es va mostrar disposar a examinar el text presentat per Bartumeu. D’altra banda, el líder de CR va coincidir amb el cap de Govern en què “no tindria sentit fer un pacte d’Estat sense tenir un pressupost aprovat”. El líder reformista va explicar que, de moment, CR queda en espera de noves dades econòmiques i fiscals que Bartumeu es va comprometre a aportar per a la propera reunió.

LA “DIAGNOSI”

Les paraules més dures contra l’Executiu van venir, un cop més, de la mà d’ApC. El president del grup parlamentari, Eusebi Nomen, es va declarar “preocupat i decebut” sobre la reunió d’ahir a la tarda. “No hi ha dret que el cap de Govern es presenti en una reunió com aquesta amb això”, va dir Nomen en referència al document que Bartumeu va lliurar als grups.

Aquest cop Bartumeu i el seu Gabinet tampoc no l’han encertat a l’hora de trobar el que el líder de la plataforma considera un “programa de Govern”. La principal mancança, segons Nomen, era la falta d’una diagnosi clara en quatre dels sis punts de l’acord. “En vuit mesos, el Govern no ha estat capaç de fer la diagnosi i així no es pot fer cap pacte”, va declarar el president del Grup ApC. Nomen va explicar que la plataforma no espera gran cosa de les noves dades que aporti Bartumeu perquè “no les hem demanat”, tot i que “potser es posaran a treballar d’una vegada per totes”.

pdf3.jpg