El Govern manté la previsió d’enllestir el túnel dels Dos Valires a mitjan 2011

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 19 de Gener de 2010

L’executiu calcula que el túnel dels Dos Valires entrarà en funcionament a la meitat de l’any vinent, tal com estava previst inicialment.

Així ho va afirmar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, coincidint amb la represa dels treballs de construcció de les estructures no afectades per l’accident del 7 de novembre a la boca oest de la infraestructura. Pel que fa a la part que es va desplomar, l’estructura número dos, el ministeri està a l’espera que s’elabori l’informe judicial per poder prendre una decisió.

L’informe encarregat a Bureau Veritas, segons el qual el fatal accident no va afectar la resta d’estructures dels accessos per la boca oest, va permetre reprendre ahir les obres sense incidències. Això sí, amb un reforçament dels punts de control. Segons va explicar Alay, l’informe ha establert “un replantejament per fer l’estructura 1 –les vies que uneixen la boca del túnel amb la rotonda– amb uns punts de control que s’hauran de respectar”. Així mateix, el ministre va afegir que “la mateixa empresa va incrementar els coeficients de seguretat després que es produís l’accident” i va garantir la seguretat als punts on s’ha reprès les obres.  

Les conclusions de l’estudi també permeten al Govern ser optimista pel que fa als terminis d’execució, ja que es manté la previsió d’acabar les obres durant la primavera del 2011. “Esperem que en quinze mesos des d’ara es pugui donar per acabada tota l’obra”, va apuntar el titular d’Ordenament Territorial durant la visita d’ahir al túnel dels Dos Valires, on va aclarir que, des del punt de vista econòmic, “hi haurà un plus que haurà d’assumir l’empresa, però no suposarà un cost més gran per a l’Estat”, que va pressupostar l’obra en 158 milions d’euros.

Els tècnics del Govern van informar que les obres s’han reprès a les estructures número 1 i 5. Aquesta última servirà de connexió amb el vial de la Massana quan aquest estigui construït. Totes dues estructures estan en fase de finalització i es preveu que estiguin enllestides en un termini de cinc mesos. Un cop transcorregut aquest termini, tan sols quedarà l’estructura número 2 per concloure els treballs a la boca oest. En aquest sentit, Alay va explicar que aquesta part “està sotmesa a la investigació judicial i esperem que en un termini no massa llarg la justícia emeti l’informe pertinent”, un dictamen que ha de permetre desbloquejar les obres en aquesta zona.

El ministre va apuntar també que l’executiu “en tot moment està fent un seguiment i creiem que la justícia es posarà en contacte amb nosaltres”. Així mateix, el ministre no va avançar si l’executiu es presentarà com a acusació particular, en considerar que encara és massa aviat i que és competència del cap de Govern, Jaume Bartumeu.

Pel que fa a la resta de l’obra, a partir del 25 de gener es podrà adjudicar els treballs per enllestir les instal·lacions de l’interior del túnel, que actualment estan en fase de licitació, mentre que la construcció dels accessos per la boca est haurien d’acabar la primavera del 2011, coincidint amb la conclusió de l’obra.

pdf3.jpg