Bartumeu alerta que no acceptarà condicons prèvies per a un pacte

Autor: A. Tugas / X. Mujal
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va recordar ahir que la reunió de demà per mirar d’arribar a un pacte va ser convocada “sense cap condició prèvia”, i que, per tant, “tampoc no m’agradarà que altres forces n’imposin”.

En una entrevista al programa El matinari, d’AD Ràdio, amb Xavi Mujal, el líder de l’executiu va advertir que els socialdemòcrates no van  “amb el lliri a la mà”, i va recordar que el Partit Socialdemòcrata és “l’única força política consolidada del Consell General”.

Bartumeu advertia d’aquesta manera Andorra pel Canvi. La força que lidera Eusebi Nomen va enviar al cap de Govern una carta, en la qual expressava “les línies mestres que, com a mínim, han de quedar reflectides en el document de base” que implicarà el possible pacte nacional que es començarà a forjar demà a la Casa del Benefici. En un comunicat, ApC constatava que aquest document era fonamental i que responia així a les inquietuds que van expressar alguns consellers del PS quan Eusebi Nomen els va reclamar el programa de govern.

Bartumeu va assenyalar que “hi ha persones que encara no han paït el resultat electoral”, i va lamentar que un determinat sector polític treballi tan sols amb l’objectiu de “foragitar el PS i el Jaume Bartumeu de l’edifici administratiu”.

“Ens consideren usurpadors”
Bartumeu va manifestar que determinats grups “ens consideren uns usurpadors” pel fet d’haver arribat a governar, i que “tot s’hi val” per fer que l’executiu fracassi. Així, es va referir a la sessió d’investidura, i va explicar que “hi va haver un clar intent de bloquejar l’elecció de cap de Govern per part de determinats lobbies”. Per aquest mateix motiu, Bartumeu va mostrar un optimisme moderat, “de la voluntat”, segons va dir, però “es faria difícil d’entendre un bloqueig institucional”. I va afegir-hi que si algú finalment el provoca “ho haurà d’explicar molt bé”.

Sobre el pressupost, Bartumeu va assenyalar que “comporta dificultats treballar amb dotzenes parts”, i va evocar el període del 1991 en què ja ho va haver de fer com a titular de Finances del Govern d’Òscar Ribas. Malgrat això, va insistir una vegada més que no convocaria els comicis en cas de no tenir comptes, ja que “l’última cosa que necessita el país són eleccions avançades”.

El líder de l’executiu també va fer una referència a la transformació del sector bancari, i va destacar que les lleis que acaben d’entrar a tràmit facilitaran la inversió de les entitats financeres a l’estranger.

 CITA A PARÍS DURANT EL FEBRER PER TORNAR A PARLAR DEL TREN DE L’OSPITALET

El líder de l’executiu va avançar que durant el febrer mantindrà una reunió a París amb diferents autoritats franceses, entre les quals les representants del departament de l’Arièja. Un dels objectius de la trobada serà tornar a parlar de les vies de comunicació cap al Principat del veí del nord, i concretament de la línia de ferrocarril que finalitza a l’Ospitalet. No obstant això, el cap de Govern va ser prudent i va assegurar que no es podria aventurar res, “ja que es tracta de projectes molt cars”, i en tot cas estan previstos “a molt llarg termini”. En qualsevol cas, Bartumeu va posar en relleu que ja estudiava el tema “quan era cap de l’oposició”, i és una qüestió que també ha comentat amb autoritats catalanes, per exemple, per fer que el tren de la Pobla de Segur arribi fins a la Seu d’Urgell. Malgrat això, el cap de Govern veu aquest projecte lluny i va recordar que l’Ospitalet “és a les portes d’Andorra”.

pdf3.jpg