Bartumeu destaca la importància d’Alguaire per revitalitzar l’economia

Autor: agències
Font: bon dia
Publicat el: 18 de Gener de 2010

L’aeroport de Lleida-Alguaire va començar ahir la seva activitat amb el vol inaugural, que va traslladar el president de la Generalitat, José Montilla, des de Barcelona fins a Alguaire.

L’acte va comptar amb l’assistència d’una àmplia representació del Govern català, com el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. Per part d’Andorra hi va assistir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va destacar la importància d’aquesta infraestructura per ajudar a revitalitzar l’economia andorrana. D’aquesta manera, espera que l’aeroport serveixi per reforçar el turisme en general que visita Andorra, sobretot el d’hivern.

De fet, el nom d’Andorra i la voluntat d’incloure el país en l’àmbit d’influència de l’aeroport va estar en boca de la majoria dels parlaments de les autoritats polítiques catalanes. El cap de Govern va recordar que des del principi de la legislatura, l’executiu que encapçala ja va manifestar la voluntat que Lleida-Alguaire es convertís en l’aeroport de referència per a Andorra, perquè “ens permetés acostar-nos al conjunt del Pirineu”.

Bartumeu va mostrar la seva satisfacció pel fet que s’hagi “acceptat i compartit la voluntat andorrana de fer d’aquest l’aeroport de referència” i va assenyalar que el que s’ha de fer ara és treballar amb els operadors turístics per portar molta gent al país. De tota manera, Bartumeu va deixar clar que aquest no és l’aeroport d’Andorra, entre altres coses perquè el país no hi ha contribuït econòmicament. A més, va afegir que no estan aquí per fer “competència deslleial” i que no hi ha “cap voluntat d’hegemonia als Pirineus”. I per aquest motiu, sobre la ubicació d’una oficina de turisme d’Andorra a les instal·lacions de l’aeroport, el cap de Govern va dir que se’n parlarà més endavant. Per la seva banda, tant Montilla com la resta de representants polítics del territori van destacar el paper que ha de tenir l’aeroport per convertir-se en una referència per a la demarcació de Lleida i sobretot per al Pirineu.

El conseller Nadal va destacar la importància d’aquesta infraestructura i la rapidesa amb què s’ha desenvolupat, ja que han estat tres anys de tràmits i dos d’obres, que van culminar ahir amb la inauguració oficial. Nadal va manifestar que aquesta inauguració suposa una bona notícia per a Catalunya i per a les Terres de Lleida.

En la mateixa línia es va expressar Montilla, que va destacar que l’obertura de l’aeroport de Lleida-Alguaire és una mostra del compromís de l’executiu català per estendre l’acció de govern a tot el territori. Montilla va ressaltar que aquesta nova infraestructura suposa que el territori lleidatà juga en una “lliga superior” turísticament, ja que permetrà obrir portes al turisme internacional. En aquest sentit, el president de la Generalitat va instar les autoritats i empreses lleidatanes a treballar per convertir l’aeroport en una “eina potent al servei del seu turisme”. Va afegir que l’aeroport s’ha de convertir en una referència per al Pirineu, incloent Andorra. A més, igual que la resta d’autoritats, el president de la Generalitat va destacar que aquesta infraestructura és la primera de titularitat i gestió catalanes.

En la mateixa línia es va expressar el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, que va destacar l’interès que des de diversos països s’ha mostrat per aquesta nova destinació, que situa Lleida en els “mapes internacionals”. També va manifestar que l’aeroport suposa un pas “important i decisiu” per contribuir a una visió més equilibrada del territori.

Finalment, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ressaltar el paper que tindrà l’aeroport com a eina de competitivitat en turisme, per atreure inversions i per fer exportacions agroalimentàries, així com per facilitar la mobilitat dels lleidatans.

D’altra banda, la candidatura de Barcelona 2022 també va aparèixer en alguns dels parlaments. En aquest sentit, Bartumeu va manifestar que “si el que promou la candidatura no considera necessari parlar-ne amb Andorra, és ben lliure de fer-ho”.

Setze vols setmanals

L’aeroport operarà amb quatre destinacions i setze vols setmanals. A partir del 5 de febrer, i durant els mesos següents, s’hi aniran incorporant les companyies aèries que enllaçaran Lleida amb Europa. De moment, dues companyies oferiran tres destinacions internacionals i una de domèstica amb setze vols setmanals. La primera companyia a volar des de Lleida serà Vueling, amb destí a París. El mateix dia també començaran els vols a Palma de Mallorca, també a càrrec de Vueling. A partir de l’abril, Ryanair posarà en marxa els seus vols amb destí a Milà i Frankfurt, amb dos de setmanals.

La Generalitat espera que els primers dotze mesos l’aeroport doni servei a uns 50.000 passatgers, amb la previsió d’arribar als 395.000 anuals d’aquí a deu anys. Les obres han comportat una inversió de més de 95 milions. Des del Govern de la Generalitat assenyalen que aquesta infraestructura està dissenyada per poder-se ampliar a mesura que la demanda ho requereixi.

De fet, l’aeroport té 370 hectàrees de superfície i disposa d’una pista de 2,5 quilòmetres de longitud i 61 metres d’amplada, un edifici terminal i una torre de control de 41 metres, que permetran acollir dues operacions cada hora. A més, s’ha adquirit 40 hectàrees de l’entorn més immediat i se n’ha arrendat més de 330, amb l’objectiu de protegir el medi que l’envolta. Podrà acollir avions Boeing amb capacitat per a més de 250 persones i els Airbus 320 i 321, amb capacitat per a més de 150 passatgers.

pdf3.jpg