Bartumeu i Salgado signen l’acord fiscal que treu el Principat de la ‘llista negra’

Autor: m. s.
Font: bon dia
Publicat el: 15 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i la vicepresidenta segona i ministra d’Economia i Hisenda espanyola, Elena Salgado, van signar ahir a Madrid l’acord d’intercanvi d’informació en matèria fiscal entre tots dos països, que preveu, en l’article 12, que Espanya deixi de considerar Andorra paradís fiscal a partir del mateix dia que l’acord d’intercanvi de dades fiscals, que haurà de ser ratificat pels dos parlaments, entri en vigor.

Tant Bartumeu com Salgado van mostrar la seva satisfacció pel conveni aconseguit. El cap de Govern, que va insistir en el fet que el text no té caràcter retroactiu, va qualificar d’“extraordinàriament positiu” per als ciutadans i les empreses del Principat el fet que Andorra surti de la llista de paradisos fiscals espanyola.

Així mateix, Bartumeu va reiterar que l’acord no permet “expedicions de pesca” i que el país veí, en cap cas, no podrà reclamar una llista de tots els ciutadans espanyols sinó que només es facilitarà informació en aquells casos particulars i sempre després d’un expedient obert per les autoritats espanyoles.

Per la seva part, la ministra d’Economia i Hisenda espanyola va celebrar que l’acord comporta un avanç “molt important i molt apreciable” en la lluita contra el frau fiscal. En aquest sentit, Salgado va incidir també que aquest acord tindrà un “efecte dissuasiu” a l’hora de fer operacions que tinguin per finalitat el frau fiscal internacional.

L’acord, integrat per 14 articles, estableix el procediment per a l’intercanvi d’informació prèvia sol·licitud. Aquesta ha de ser molt detallada i fer referència a una persona concreta, de manera que no pertoquen sol·licituds col·lectives i generalitzades d’informació.

Així mateix, les disposicions de l’acord no imposen l’obligació d’obtenir o proporcionar informació que pugui revelar comunicacions entre un client i un advocat o qualsevol altre representant legal reconegut, en determinades condicions. Alhora, la part requerida pot denegar una sol·licitud d’informació quan el fet de revelar-la pugui ser contrari a l’ordre públic.

De fet, l’article 7 del text dóna cobertura a la possibilitat de denegar qualsevol sol·licitud d’informació. D’aquesta manera, no s’exigeix a la part requerida que obtingui o proporcioni informació que la part requeridora no pugui obtenir d’acord amb la seva legislació per administrar o aplicar la seva legislació tributària.

D’altra banda, l’article 8 del text fa referència a la confidencialitat que caldrà respectar a l’hora de tractar la informació i estableix que la informació facilitada a un país, segons aquest acord, “no pot ser revelada a cap altra autoritat estrangera”.

TROBADA AMB SALGADO

Prèviament a la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal, Bartumeu i Salgado van mantenir una breu reunió, en el transcurs de la qual el cap de Govern va exposar a la vicepresidenta de l’executiu espanyol l’evolució del sector financer i la seva importància en l’economia andorrana, així com la situació de la reforma tributària endegada.

En aquest sentit, tant Bartumeu com Salgado es van refermar en la voluntat de començar les negociacions per signar un conveni per evitar la doble imposició, un cop el nou marc fiscal andorrà estigui definit, aspecte que també queda explicitat en l’acord signat ahir.

EL DESÈ DELS 12 REQUERITS

L’acord signat ahir a Madrid és el desè conveni d’intercanvi d’informació en matèria fiscal signat per Andorra en els darrers quatre mesos i el tercer acord dels anomenats “de qualitat”, segons els criteris establerts per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Els dos altres acords “de qualitat” van ser els firmats amb França i Portugal.

En aquesta línia, el cap de Govern, que va recordar que el febrer vinent se signaran set acords més amb països nòrdics i que ja se superarà els dotze convenis mínims exigits per l’OCDE, va destacar que la fermesa d’Andorra per complir els criteris de l’organització i aconseguir “acords de qualitat” amb els seus principals socis comercials demostra la injustícia amb què s’ha acusat el país de “ser un refugi de capitals d’origen dubtós”.

SATISFACCIÓ DE L’ABA

D’altra banda, l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va emetre un comunicat en què “valora positivament” la signatura de l’acord, del qual destaca els aspectes més rellevants. Així, des de l’ABA es manté que l’acord amb Espanya i la resta que s’han aconseguit fins ara obren “un nou marc de seguretat jurídica en les relacions del Principat amb els estats signataris i manté la confidencialitat dels clients”.

pdf3.jpg