Zapatero brinda a Bartumeu el suport per a l’acostament a la UE

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 14 de Gener de 2010

Les relacions d’Andorra amb la Unió Europea, la cooperació en matèria fiscal i els drets laborals van centrar ahir la primera reunió oficial entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, des que el primer va ser investit el juny de l’any passat.

Només 13 dies després d’assumir la presidència de torn de la Unió Europea, Zapatero va rebre Bartumeu al Palau de la Moncloa ahir al vespre en una trobada que va durar aproximadament una hora. El cap de Govern va exposar a l seu homòleg espanyol els plans de l’Executiu socialdemòcrata quant al nou i definitiu embrancament amb la UE, una posició en certa  manera compartida per totes les forces amb representació parlamentària i que el PS concreta en un acord d’associació ad hoc . «Volem aprofitar l’amistat i el veïnatge amb Espanya per al nostre acostament a la Unió Europea», va declarar Bartumeu en sortir de la reunió. Segons el  cap de Govern, el president espanyol va brindar tot el suport del seu Govern al projecte d’acostament a Europa. «Tenim el suport explícit del president Zapatero per avançar en un acord que superi l’actual acord comercial», va explicar Bartumeu. En certa manera, el suport de l’Executiu de Madrid ja s’havia fet explícit en una reunió mantinguda a la tardor entre el ministre d’Exteriors, Xavier Espot, i el seu homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, en què ja es va analitzar la qüestió del  veïnatge interior  del Principat amb la Unió.

Les propostes que Andorra vol fer a la presidència espanyola de la UE s’hauran de començar a concretar a partir del febrer. Així ho va explicar el cap de Govern, que vol aprofitar al màxim l’oportunitat que suposa que un dels dos veïns del Principat ostenti aquesta responsabilitat. Amb motiu de la trobada, Bartumeu va convidar Zapatero a efectuar una visita oficial al Principat, una invitació que el president del Govern espanyol va acceptar i que es podria realitzar a partir del segon semestre de l’any, un cop Espanya hagi tancat la presidència de torn de la UE.

INSISTINT EN EL CDI /

A la trobada d’ahir també hi va haver temps per analitzar la nova situació que sorgirà de l’acord d’intercanvi d’informacions fiscals que Bartumeu signarà aquest matí amb la ministra d’Economia i Hisenda i vicepresidenta segona del Govern espanyol, Elena Salgado. El cap de Govern va informar Zapatero dels avenços que el Principat ha fet en els darrers mesos en matèria de cooperació fiscal i va remarcar que l’acord que se signa avui és un pas més que ha de culminar en un conveni per evitar la doble imposició, el famós CDI, clau per al futur de l’economia andorrana.

pdf3.jpg