El Govern pagarà les prestacions d’atur promeses «màxim dilluns»

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Gener de 2010

Més de dos mesos després que l’Administració central aprovés les primeres prestacions per desocupació involuntària, els demandants acceptats ja podran començar a rebre les ajudes pertinents.

El Govern iniciarà els tràmits perquè avui mateix siguin ingressats els retards i els deutes, pendents des del mes de novembre. Si no fos possible, les mensualitats seran abonades «com a màxim dilluns vinent», segons va manifestar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, després de la reunió del Consell de Ministres.

D’aquesta manera, finalitza un període de queixes diàries per part dels afectats, que des de novembre esperen uns diners força indispensables tenint en compte la seva situació d’inactivitat laboral, i sobretot després del període de festes nadalenques, abocades al consum. El motiu del retard, segons va manifestar López, és la manca de partida pressupostària de l’any 2009 per a aquesta ajuda, així com la burocràcia de l’administració, que «ha estat més costoses del que determinàvem». López va recordar que es tractava d’un procediment absolutament nou, va parlar «d’autocrítica» i va assegurar que en la sessió de Consell de Ministres de dimecres vinent s’aprovaran nous procediments «perquè la situació no torni a passar». El ministre va explicar que es buscarà que el procés sigui més ràpid perquè no es produeixin nous endarreriments en les mensualitats.

El Govern deu fins a dia d’avui 6.327 euros a vuit persones en concepte de prestació per desocupació del mes de novembre i 15.366 euros a 22 persones corresponents al mes de desembre. En total, 21.693 euros, a més de tres partides addicionals del mes de gener. Totes elles seran abonades els propers dies.

IMPAGAMENT DE PENSIONS / Paral.lelament, l’Administració central també deu les pensions de solidaritat a 132 persones. López va explicar que hi ha hagut una important demanda que s’ha traduït en un total de 619 sol.licituds. De les 372 resoltes fins a dia d’avui, 240 ja s’han pagat, i resta pagar el 36%. El motiu del retard també té a veure amb la falta de partida prevista en el pressupost del 2009, segons López. Aquestes pensions per a la gent gran també seran abonades com a màxim dilluns vinent.

Amb tot, la voluntat des del Govern és que aquesta situació d’impagament no torni a donar-se. López va explicar que s’avançaran fons per pagar les pensions, de manera que de moment quedin resoltes les del mes de gener i de febrer. La nova sessió del Consell de Ministres ha de permetre garantir totes dues prestacions, tal com va assegurar López.

L’USDA DEMANA EXPLICACIONS / Paral. lelament, el president de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va lamentar el retard de les prestacions, tenint en compte que es tractava d’una «de les prioritats expressades pel Govern» i d’una necessitat per als afectats. Per aquest motiu, Ubach demanarà explicacions al respecte en la propera trobada amb l’Executiu, prevista per als propers dies.

Des de l’octubre passat, quan va obrir-se el període de sol.licituds per accedir a la prestació, el Govern ha aprovat 27 demandes. López va informar que s’han produït cinc baixes de les que ja s’havien concedit. El motiu és que durant les darreres setmanes els demandants han trobat feina. Finalment, aquest 2010 s’han aprovat tres ajudes més.

pdf3.jpg