Bartumeu rubrica dijous a Madrid l’acord amb Espanya

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Gener de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va donar per liquidada ahir una de les principals incògnites pendents de resoldre des de fa setmanes, després que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, anunciés que l’acord d’intercanvi d’informació fiscal a la demanda amb Espanya era ja una realitat a manca només de l’escenificació de la rúbrica.

De fet, tot restava pendent per tal que les autoritats espanyoles concretessin les agendes, un pas que els veïns del sud ja van donar i que ha resultat que serà dijous vinent, a la seu del Ministeri d’Economia i Hisenda del Govern espanyol, quan es materialitzi el fruit de la negociació.

Aquest serà el tercer acord de qualitat, juntament amb França i Portugal, que haurà de suposar un aval davant l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), tal com va demanar aquest actor després de l’inici de l’escalada sense fi d’acords d’intercanvi que la majoria de països van iniciar amb petites i involucrades jurisdiccions. La vicepresidenta segona i ministra d’Economia, Elena Salgado, representarà Espanya a la seu de Madrid, on Bartumeu viatjarà amb la cap de Gabinet, Marian Sanchiz.

ALAY SURT AL PAS DE LES CRÍTIQUES / El ministre d’Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay, també va comparèixer ahir juntament amb López, en aquest cas, per sortir al pas de les crítiques fetes pel president del Grup Parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, que indicaven un increment del 240% en el cost de la nova Seu de la Justícia després del canvi d’ubicació. «Nomen va denunciar un notabilíssim increment», va recordar Alay, «però caient en un error manifest en els números» que va conduir el líder d’ApC a parlar d’un cost inicial de 17,7 milions «en comptes dels 44,5 milions d’euros» que costava la inicial nova Seu de la Justícia.

«Nomen va fer un sumatori sui generis», va lamentar Alay, qui va resumir com l’increment pressupostari denunciat per ApC és «absolutament equivocat» i fruit també d’una «lectura apressada» del conseller. El cost de la nova Seu actual i finalment projectada, la que s’ubicarà als terrenys del Prat del Rull en comptes de ser annexa a la nova seu del Consell General –espai que serà ara una plaça pública–, és, això sí, de 53,425 milions d’euros, superiors als inicialment pressupostats però que representarien fins i tot «un petit estalvi en termes d’excavació i condicionament del terreny», segons Alay, que va ampliar com, a més, es passarà dels 2.000 m2 inicials a uns 2.600 que té l’actual terreny, que dona a quatre carrers i que té un «potencial urbanístic no esgotat».

Nomen va criticar ahir que fos Alay i no el titular de les competències de Justícia –Bartumeu– qui detallés les dades d’un tema pel qual ell mateix ja va preguntar per la via que li permet el Consell General, sense obtenir-ne resposta, segons va lamentar. En tot cas, va qualificar la resposta d’Alay com a «contrària a dret», ja que «el pressupost havia de reflectir tot el cost d’aquesta obra», mentre que als comptes del 2010 «no figura tot el cost del projecte». Així, el líder d’ApC va lamentar el fons i les formes de la rèplica.

Pel que fa a les obres, el ministeri preveu que s’iniciïn el pròxim estiu, tot i que els treballs previs començaran un cop es tanqui l’acord entre el Comú d’Andorra, el Govern i el Consell General, un document que, segons Alay, «ja està redactat» i només resta pendent d’alguns «serrells» relacionats amb aspectes com ara el canvi de propietat dels terrenys inicialment projectats, que ara passaran a ser del Comú de la capital.

pdf3.jpg