El Consell desestima les dues esmenes a la totalitat al projecte de llei del pressupost 2010

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 30 de Desembre de 2009

El projecte de llei de pressupost per al 2010 es començarà a discutir en comissió, una vegada el Consell General va desestimar les dues esmenes a la totalitat presentades contra el text elaborat per l’Executiu pels grups parlamentaris reformista i d’Andorra pel Canvi.

El resultat de les dues votacions va ser descrit com a «curiós» pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, ja que els reformistes van votar en contra de l’esmena d’ApC, i aquests van fer el mateix amb l’esmena de CR. Aquest desenllaç, per altra banda previst, va ser interpretat pel líder de CR, Joan Gabriel, com una mostra més«de l’aïllament d’ApC». El polític reformista va carregar contra la plataforma per «la seva negació a tot el que es pugui fer» i va llançar que «el país no es mereix» una oposició d’aquests tipus. Gabriel va incidir en l’habitual crítica reformista als comptes presentats pel Govern de Jaume Bartumeu per aquest 2010 i va considerar que «aquest pressupost no serveix per reactivar l’economia». Tot i així, durant el debat, els reformistes van avançar que es mostraven disposats a discutir esmenes parcials al pressupost. Un oferiment que va ser recollit pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va indicar que així «s’obre la via parlamentària » per obrir «un bon escenari» per discutir els comptes i fer-los aprovar. Bartumeu va ressaltar que la sessió d’ahir al Consell General havia demostrat «als ciutadans que no hi ha una majoria alternativa» a l’Executiu i que el plantejament de la plataforma liderada per Eusebi Nomen «només pot servir per bloquejar i no per fer de frontissa ». El cap de Govern va recordar durant el debat, i davant les contínues crides de Nomen a la manca d’un programa de govern de canvi, que l’Executiu socialdemòcrata aplicaria el programa amb què va guanyar les eleccions i va recordar ApC que els electors no havien donat confiança al programa de la plataforma. Nomen va insistir que el pressupost és continuista respecte els governs liberals i que és «un pressupost de les oportunitats perdudes», a més d’asseverar no està adaptat a la situació de crisi actual. El president del grup parlamentari d’Apc també va remarcar que, a parer de la seva formació, el pressupost presenta greus errades de càlcul.

Per la seva banda, Joan Gabriel, va defensar l’esmena a la totalitat al pressupost fent referència «a la destrucció que suposa d’un model que ha donat resultat durant 7 segles», i criticant que en set mesos, el nou Govern «hagi desfet més coses que en tota la història del país». Gabriel va afegir que es tracta d’un pressupost limitatiu, deficitari, que no reactiva l’economia, ni afronta cap reforma estructural.

Per últim, el ministre Pere López va defensar el pressupost pel seu reforç de les polítiques socials, el suport a les polítiques de reactivació econòmica, la modernització i reforma de l’administració i el rigor en la gestió dels fons públics.

pdf3.jpg