Test etílic per acabar la festa

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 de Desembre de 2009

El secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, va comparèixer ahir per fer pública la determinació del Govern de posar fi a la combinació d’alcohol i conducció, qualificada de “diabòlica” pel mateix Bartolomé.

El secretari d’Estat va donar a conèixer la posada en marxa d’una campanya de conscienciació que es durà a terme quatre caps de setmana del mes de gener als principals establiments d’oci nocturn de la capital, d’Escaldes-Engordany, d’Arinsal i de Soldeu.

L’element més innovador d’aquesta nova acció preventiva, que es desenvoluparà en col·laboració amb la Creu Roja, serà oferir als joves un petit aparell d’un sol ús que els servirà per saber si, en un control d’alcoholèmia, donarien positiu. El ministeri d’Interior en té preparades 600 unitats, que aniran repartint els voluntaris que vulguin col·laborar en la campanya. “Es tracta d’un dispositiu poc precís però senzill i suficient”, que té l’objectiu de garantir la seguretat a la xarxa viària també després de la festa i de promoure iniciatives com ara la rotació en la conducció entre grups de joves, tot amb vista a reduir l’accidentalitat relacionada amb l’alcohol. El tret de sortida de la campanya serà dissabte 9 de gener.

Aquesta és la primera d’una sèrie de mesures que el ministeri vol prendre “per regular més i millor l’oci nocturn”, però hi ha altres variables que l’executiu també té la intenció d’examinar. “El soroll, l’aparcament, l’aforament dels locals” i altres aspectes similars seran els punts clau d’una trobada que Bruno Bartolomé vol mantenir amb els responsables de l’Associació de Locals de Nit (ALNA), a través de la qual s’haurà de definir la nova regulació que es vol instaurar. El secretari d’Estat va assegurar que tindrà en compte “totes les propostes”.

CANVI D’HÀBITS

Bartolomé va defensar la decisió d’ampliar l’horari i el recorregut del bus d’Arinsal durant el cap de setmana, però va demanar una resposta de la ciutadania. “Cal un canvi d’hàbits”, va assenyalar el secretari d’Estat, “ja que si no es fa servir ens haurem de replantejar el servei”. Bartolomé va anunciar que la iniciativa té caràcter definitiu, però que a final de gener se’n farà un balanç per comprovar- ne el funcionament i, fins i tot, la possibilitat d’ampliar-la amb altres línies “si la resposta ciutadana és positiva”. Bartolomé va apuntar que la relació entre accidents i alcohol és “molt elevada”, tot i que no va especificar-ne el percentatge.

pdf3.jpg