Vives apel·la a la unitat i al compromís social per superar la crisi econòmica

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

El bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va apel·lar ahir a la unitat, el compromís social i la solidaritat per superar l’actual crisi econòmica.

Vives va recordar també el difunt copríncep Joan Martí Alanis, les víctimes de l’accident al túnel dels Dos Valires i els conflictes mundials, en el tradicional discurs de Nadal que va oferir ahir palau episcopal. La recepció va aplegar més de 200 representants del teixit polític, econòmic i social del Principat.

Coincidint amb l’actual moment d’incertesa institucional i amb la celebració d’aquest “Nadal en temps de crisi”, la unitat política i social va ser un dels punts destacats pel copríncep episcopal, que va demanar “el concurs de tots, dels poders públics i de totes les forces socials, per obrir el país a nous horitzons de progrés i de prosperitat”. Vives, que va apel·lar al seguiment del lema constitucional, Virtus unita fortior, va afegir que “amb la col·laboració de tots i amb altura de mires es pot trobar els punts de necessària convergència en la recerca dels objectius més urgents i convenients per al país”.

Estat social i solidaritat

El copríncep també va fer referència al primer article de la Carta Magna per recordar el caràcter “social” de l’Estat andorrà i va exigir un “compromís solidari” amb els ciutadans més afectats per la crisi econòmica. En aquest sentit, Vives va apuntar la necessitat de “lluitar contra la pobresa i redistribuir amb justícia els beneficis” i va opinar: “Ens hauríem de proposar impulsar un nou dinamisme empresarial i laboral que ens comprometés tots, a favor d’un treball just i repartit.”

El bisbe va agrair també el treball fet per les institucions de caritat i de solidaritat d’Andorra i va aplaudir la “sensibilitat” expressada pels comuns, el Govern i el Consell General en aquest àmbit.

Pau i conflicte

Una extensa representació d’aquests tres estaments públics, juntament amb representants del poder judicial, d’entitats econòmiques com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç i d’agents socials com el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), es van desplaçar ahir a la Seu d’Urgell per escoltar Vives, que va començar l’al·locució referint-se a Betlem com la “ciutat símbol de la pau” i va lamentar que, com a conseqüència del conflicte que s’hi viu, actualment “no representa una pau assolida i estable, sinó una pau buscada i esperada amb ànsies”.

El bisbe Martí i els dos Valires

El copríncep va tenir també paraules de record per “qui durant 32 anys va ser bisbe i copríncep de tots els andorrans, Joan Martí Alanis”, i es va adreçar a les famílies de les víctimes del pont dels Dos Valires amb un missatge de solidaritat i de suport. “Aquests dies tots vam ser portuguesos, i en aquestes festes ho serem igualment”, va afirmar el bisbe d’Urgell, que es va referir al treball per “fer d’Andorra una pàtria comuna, un poble pròsper, just i pacífic”.

pdf3.jpg