Bartumeu i Zapatero mantindran el febrer vinent una cimera bilateral

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Desembre de 2009

Jaume Bartumeu i José Luis Rodríguez Zapatero mantindran una reunió bilateral el febrer vinent. Així ho va avançar ahir el nou ambaixador d’Andorra a Madrid, Manuel Maria Pujadas, que tot just ahir va jurar el càrrec juntament amb quatre diplomàtics més –Òscar Ribas, Narcís Casal, Julià Vila i Lluís Viu–, acte durant el qual el cap de Govern va anunciar el desig de comptar en un futur amb un equip de “diplomàtics de carrera” adaptat a les dimensions del Principat.

La trobada amb Zapatero, el dia concret de la qual resta encara pendent de l’agenda del president espanyol, es va acordar durant la celebració de la Cimera iberoamericana a Lisboa. Entre els afers que s’han de tractar en la reunió hi figuraran la petició de suport a Madrid per al procés d’acostament a la Unió Europea, organisme del qual Espanya assumirà la presidència rotatòria a partir del gener, o l’acord d’intercanvi d’informació fiscal.

Aquest conveni, per cert, serà ratificat avui pels dos consells de ministres i l’acte de signatura dependrà de quadrar les agendes. Per part espanyola, i segons va apuntar Pujadas, seria la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, l’encarregada d’estampar la rúbrica en el document, que seria el tercer considerat “de qualitat” segons els estàndards de l’OCDE després dels assolits amb França i amb Portugal.

REPRESENTANTS DEL PAÍS

Durant el jurament, Bartumeu va destacar la trajectòria dels cinc nous ambaixadors. Casal exercirà el càrrec a Mèxic, els Estats Units i davant les Nacions Unides; Vila, a França, Portugal i davant la Unesco, i Viu, a Suïssa, San Marino, Mònaco i Liechtenstein, a més de ser el representant permanent dels organismes internacionals a Ginebra. De la seva banda, Ribas assumirà la missió de desenvolupar les relacions amb la Unió Europea.

El cap de Govern va remarcar que “tots ells representaran el país, no el Govern ni la força política que l’ocupa”, una situació que, segons va afirmar, “no sempre s’ha donat en l’etapa anterior”. Bartumeu va destacar que “cap no té el carnet del PS i el que aplicaran és una política d’Estat”. El màxim responsable de l’executiu va posar de rellevància la importància de tenir un cos diplomàtic que, tot i fer-se “amb mesura, moderació i sense somnis de grandesa”, sigui “un equip potent”. Això, però, no significa que es consideri “prioritària” l’elaboració de la Llei del cos, ja que el que cal és “reforçar la presència a aquelles places clau: Madrid, Brussel·les i París”.

RELACIONS AMB ESPANYA

Pujadas assumeix el càrrec amb l’objectiu de “continuar amb el camí d’excel·lència que es té”. El nou diplomàtic va donar per “tancat” l’afer del sucre i va expressar la voluntat “d’obrir finestres culturals i empresarials cap a Iberoamèrica”, fita per a la qual “ja s’han fet contactes”.

pdf3.jpg