Bartumeu confia en cinc noms de pes per a la nova etapa diplomàtica

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 23 de Desembre de 2009

Pocs però de pes. Aquesta sembla la filosofia que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, voldria aplicar al cos diplomàtic. Així ho va fer saber ahir durant l’acte de jurament dels cinc ambaixadors que portaran el pes principal de la política exterior de l’Executiu socialdemòcrata: Julià Vila (França i Portugal), Manel Pujadas (Espanya), Narcís Casal (ONU, Estats Units i Mèxic), Lluís Viu (Suïssa, San Marino, Mònaco, Liechtenstein i organismes amb seu a Ginebra) i l’excap de Govern Oscar Ribas, ambaixador especial per a les relacions amb la Unió Europea.

Bartumeu els va definir com a “càrrecs de confiança en el sentit literal de la paraula, polític i personal” i d’ells va afirmar que espera que portin a la pràctica una política exterior que l’Executiu vol “modesta i moderada en expressions i actituds, però ferma i seriosa”.

D’entre els cinc ambaixadors que ahir van jurar el càrrec, el cap de Govern va tenir paraules d’elogi especial per a Ribas, predecessor en el càrrec i cap de Govern en el període en què Bartumeu era ministre de Finances. El cap va agrair a Ribas “l’alt honor” que ha fet al Govern acceptant el càrrec d’ambaixador per a les relacions amb la UE i va glossar el seu perfil com a l'”home d’Estat” més apropiat per coordinar una “qüestió d’Estat” com és la de l’embrancament definitiu amb Europa.

Per la seva banda, Ribas va destacar la proximitat d’idees entre ell i els socialdemòcrates quant a les relacions amb la UE. L’excap de Govern ca recordar que el PS fa anys que aposta per “l’associació ad hoc”, mentre que ell ha defensat “l’adhesió ad hoc”, dues idees que Ribas ve definir com a “molt coincidents” tot i tenir noms diferents. Per a l’excap de Govern l’important no és el nom, que caldrà fixar a mitges amb l’altra part, la UE, sinó el fet que sigui un acord “definitiu” que estrenyi al màxim les relacions del Principat amb la Unió. “A alguns els pot fer por per diversos aspectes, com la qüestió fiscal, però no tindrem cap altra solució”, va declarar Ribas.

Segons el nou ambaixador per a les relacions amb Europa la negociació amb la UE serà llarga i difícil. Ribas es va mostrar convençut que les converses s’allargaran més d’una legislatura, no tant per la inestabilitat política interna que el Principat pateix actualment, sinó per la complexitat de la UE. “Ens costarà fer seure Europa en una taula a negociar”, va advertir Ribas. Amb tot, l’excap de Govern va afirmar que hi ha motius per tenir bones expectatives amb l’entrada en vigor del tractat de Lisboa, que permet estatuts especials per estats als quals Andorra es podria acollir.

LA LLEI DEL COS NO ÉS PRIORITÀRIA

Durant el seu discurs, Bartumeu va explicar que el Govern treballa per tenir un “equip petit però potent” de diplomàtics. Amb tot, el cap de Govern no creu que l’aprovació d’una llei específica que reguli el Cos Diplomàtic, com la que va intentar impulsar sense èxit l’anterior Executiu liberal fa poc més d’un any, sigui una prioritat per a aquesta legislatura. En aquests quatre anys, va afirmar Bartumeu, “la prioritat de les prioritats” és el nou acord entre el Principat i la Unió Europea. En aquest sentit, el cap de Govern es va refermar en la voluntat expressada en el discurs d’investidura.

pdf3.jpg