Bartumeu adverteix que al 2010 no hi haurà eleccions anticipades

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Desembre de 2009

El no rotund d’ApC al Pressupost pot portar a un bloqueig però en cap cas serà la causa d’unes eleccions anticipades l’any vinent. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va descartar ahir aquesta possibilitat argumentant que seria una decisió irresponsable tenint en compte la delicada situació econòmica. De fet, no va estalviar qualificatius cap a una decisió, la d’ApC, que, segons Bartumeu, pot provocar una paràlisi letal per a l’economia.

“En cap cas hi haurà eleccions generals abans del 2011″, va respondre taxativament Bartumeu a la pregunta sobre el futur de la legislatura si, finalment, el Consell General no aprova el Pressupost de l’any vinent. El cap de Govern va qualificar un eventual avançament electoral abans del 2011 d'”absolutament irresponsable”, donada una situació econòmica que, fent seves les paraules de l’excap de Govern Oscar Ribas, va qualificar de “la més complicada dels últims 50 anys”. L’al.lusió a Ribas, ara ambaixador extraordinari per a l’acord amb la Unió Europea, no era fruit de l’atzar: el que va ser el primer cap de Govern, que a les eleccions passades va donar suport a la llista d’ApC, ha advertit en reiterades ocasions sobre el risc de bloqueig.

I és que l’advertència de Bartumeu anava ahir especialment adreçada a ApC i al seu líder, Eusebi Nomen, als quals va acusar de “desconeixement absolut del funcionament de les institucions i de la realitat andorrana” i de “no haver-se llegit el pressupost i estar en la línia del bloqueig i el sabotatge”. Fent referència a la seva etapa com a ministre de Finances al gabinet Ribas a principi dels 90, Bartumeu va assegurar que “ja sé què vol dir funcionar amb el pressupost prorrogat i amb dotzenes parts”.

El resultat seria, segons el cap de Govern, una contracció greu de l’activitat econòmica i la conseqüent pèrdua de llocs de treball. Les grans inversions de l’Estat, va advertir Bartumeu, quedarien paralitzades i “el senyor Nomen haurà d’explicar la seva decisió als empresaris que no podran cobrar i als treballadors que es quedaran sense feina”. Més enllà de les inversions, segons el cap de Govern, també la política social quedaria greument afectada: el centre sociosanitari El Cedre no podria funcionar i les aportacions per fer front a la nova llei de la CASS no arribarien. L’impacte global directe seria de 50 milions d’euros, però el bloqueig i la paràl.lisi tindrien, a més, un “efecte multiplicador”.

Bartumeu es va referir sempre al bloqueig emprant el condicional per evidenciar que encara confia que algú aturi el que, a judici seu, és una irresponsabilitat absoluta. En aquest sentit, es va tornar a referir a la seva proposta de pacte d’Estat i a les negociacions amb ApC. Quant a les segones, el cap de Govern va declarar que “podem cedir, però no podem deixar de banda el nostre programa pel d’aquells que han perdut les eleccions”, una situació que Bartumeu va qualificar de “surrealista”.

pdf3.jpg