Les obres de consolidació a l’oest del Dos Valires es posen en marxa

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Desembre de 2009

Les obres de consolidació de les estructures que ja estan executades a la boca oest del túnel del Dos Valires van posar-se en marxa ahir.

L’objectiu d’aquests treballs, tal com va recordar a la tarda el cap de Govern, Jaume Bartumeu, és assegurar els trams realitzats o que es troben a mig fer, per tal d’evitar que l’arribada de l’hivern i les inclemències del temps puguin malmetre allò que ja està construït. Així mateix, aquesta setmana s’iniciarà l’auditoria independent que ha d’examinar el conjunt de la infraestructura. Els treballs els durà a terme l’empresa francesa Bureau Veritas.

Veritas haurà de verificar la qualitat de l’obra executada fins al moment, i és a partir de les conclusions d’aquesta auditoria independent que el Govern haurà de decidir si els treballs es poden reprendre i en quines condicions. En paral.lel a aquesta auditoria, l’empresa líder de l’UTE adjudicatària del Dos Valires, Dragados, també ha començat pel seu compte una sèrie de treballs de comprovació de l’obra. L’objectiu principal d’aquests treballs és establir les causes de l’accident fatídic del 7 de novembre passat i aplicar, si és necessari, les mesures de seguretat que es puguin desprendre del seu propi informe.

L’Executiu va avançar la setmana passada que, el dia 9, es podrien iniciar les obres de consolidació a la boca oest del túnel. Bartumeu va aclarir que no es tracta de reprendre les obres del Dos Valires, sinó d’assegurar aquelles estructures que “es trobaven en una etapa intermèdia quan es va produir l’accident”. Amb la proximitat de l’hivern, el Govern ha valorat la necessitat de “consolidar i assegurar la durabilitat del que ja està fet”.

El Govern no autoritza, en canvi, la represa del conjunt de les obres, en espera del resultat de l’auditoria externa: “Hem autoritzat els treballs de consolidació, no la continuació de les obres”, va puntualitzar Bartumeu. Les despeses d’aquests treballs aniran a càrrec de l’UTE adjudicatària. El cap de l’Executiu espera ara que l’informe verifiqui l’obra executada i aclareixi si, darrere de l’esfondrament del 7 de novembre, hi ha un error d’enginyeria que afecti el conjunt de l’obra o no.

De moment, no hi ha data per rebre l’informe de Veritas. Així i tot, Bartumeu confia que “la setmana vinent ja sabrem com evolucionen els treballs de l’auditoria”. Segons Bartumeu, “tant el Govern com l’UTE compartim el mateix desig, i és que puguem disposar d’aquest informe al més aviat possible, però els tècnics volen assegurar-se del resultat de la seva feina i, per tant, no donen calendaris”.

REUNIÓ AMB LA FISCALIA

El cap de Govern va avançar ahir que, ben aviat, es reunirà amb el fiscal general. Bartumeu creu que, hores d’ara, “ja es deuen haver escoltat tots els testimonis” i es va mostrar convençut que l’informe de la Batllia està avançant a un bon ritme. D’entrada, no es planteja que el Govern pugui presentar-se com a acusació particular en cas que la Batllia imputi algú com a responsable de l’accident i la conseqüent mort de cinc treballadors: “És la Fiscalia, en representació dels interessos de l’Estat i la cosa pública, qui ha d’exercir aquest paper”.

pdf3.jpg