Els Pirineus comencen a Alguaire

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 de Desembre de 2009

“Andorra pot aportar a l’aeroport i l’aeroport pot aportar a Andorra.” El ministre d’Economia i Finances, Pere López, no va anar gaire més enllà en les seves concrecions després de visitar les noves instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, encara per estrenar (s’inaugura el 17 de gener), i de mantenir una breu trobada institucional amb l’alcalde de la capital del Segrià, Àngel Ros.

López, acompanyat del director de Turisme, Sergi Nadal, i del gerent d’Andorra Turisme, Àlex Andrés, va mostrar un to més que conciliador, oferint tota la col·laboració possible per promoure conjuntament amb Catalunya l’aeroport lleidatà com a porta d’accés als Pirineus. “Hem de treballar tots junts perquè el pastís (turístic) sigui més gran. Llavors ja veurem quina part del pastís s’endú cadascú”, va afirmar el ministre, que va deixar clar que Andorra no tindrà en els propers mesos l’oficina de turisme que ha demanat tenir a Alguaire. Des de Catalunya es veu amb reticències aquesta possibilitat. López, però, no s’hi va referir. I tant el ministre com l’alcalde van advocar per una cooperació activa que faci possible al Pirineu obrir-se a mercats als quals no hi tenia accés fins ara.

SUPORT INCONDICIONAL

El titular d’Economia i Finances, que va rebre les explicacions, a Alguaire, del director de Ports i Aeroports de la Generalitat, Oriol Balaguer, i del delegat del govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, va garantir el “suport incondicional” d’Andorra per contribuir a “l’èxit i la viabilitat” de l’aeroport. I va assegurar que en poc temps hauria d’esdevenir, el lleidatà, un dels dos aeroports de referència del Principat, juntament amb el de Tolosa. “En l’àmbit turístic el de la Seu s’ha de descartar”, va aclarir novament López, que com Ros van assegurar que institucionalment no hi ha reticències competitives i que el sector privat cada cop té més clar que cal actuar conjuntament perquè això permetrà obrir-se a “mercats més llunyans”. L’aeroport lleidatà està treballant per poder acollir vols de fora de l’espai Schengen. En propers dies s’han de confirmar les quatre destinacions segures (una és París) i les tres companyies operadores (Ryanair i Vueling han estat confirmades).

Quan estiguin totes les línies concretades, va explicar el ministre d’Economia i Finances, serà quan des del Principat es començarà a treballar amb més intensitat amb els majoristes de viatges amb vista a poder fletar, l’hivern que ve, els vols xàrter que Alguaire també podrà acollir. La temporada 2010-2011 ha de ser la prova de veritat. Pere López va assegurar que tota la informació que el Principat pugui aportar per mirar d’atraure més turistes cap a Lleida es posarà sobre la taula. I va explicar que el mes que ve es faran tot de reunions des d’Andorra Turisme amb homòlegs de la Generalitat per cercar fórmules de promoció de la marca Pirineu, una de les més potents de Catalunya, segons Àngel Ros, i de la qual “sóc incapaç de parlar-ne sense Andorra”.

El responsable d’Economia i Finances, que va explicar que properament es mantindran trobades tècniques amb representants del consistori lleidatà per aprofitar l’experiència d’aquesta institució en un parc tecnològic amb què el Principat vol començar a pensar el 2011, va insistir un cop i un altre en la necessitat d’aprofitar sinergies per “fer créixer el mercat pirinenc”. I va recordar que el Principat inverteix globalment uns deu milions d’euros en promoció que també hauran de revertir en l’aeroport d’Alguaire, que no durà en el nom cap referència ni a Andorra ni al Pirineu, encara que aquest fet “no condicionarà la seva futura comercialització”. El present és ple de bons auguris. I no gaire més.

pdf3.jpg