El pont aeri des de Lleida a Andorra

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Desembre de 2009

Fa molt temps que el país anhela un aeroport pròxim que es vegi com a propi. Fa més d’una dècada que el de la SeuMontferrer se situa en l’epicentre de les aspiracions andorranes de disposar d’una pista d’aterratge en condicions per donar resposta a les exigències d’un turisme diferent, més llunyà i també amb major poder adquisitiu, que permeti compensar l’estancament del turisme de proximitat, també dit de masses, però que ara per ara és el que nodreix de visitants el país.

Però no es pot anar a contracorrent. En aquesta darrera dècada la millora de la connexió per carretera ha fet un pas qualitatiu important, especialment per Catalunya i en menor mesura per França, mentre que altres somnis com ara l’aeroport i la línia ferroviària s’han esvaït amb la realitat, antònim de les manifestacions plegades de promeses i bona voluntat. Ja despertes, les autoritats del país han vist que l’aeroport de la Seu no arriba, després d’esperar tant de temps, i que de moment el projecte es transformarà en un aeròdrom per a naus petites que no satisfà les exigències del sector turístic d’Andorra.

Ara els ulls giren cap a Alguaire, un municipi de Lleida que ha agafat protagonisme perquè és el territori on s’obrirà el primer aeroport –el de Lleida– gestionat pel Govern català. El 17 de gener és la data ja anunciada per a la inauguració, i a dia d’avui s’han confirmat deu vols setmanals amb tres companyies que connectaran amb quatre ciutats europees i espanyoles al llarg dels caps de setmana.

Com informàvem des d’aquest diari, l’obertura arriba massa tard per a les aspiracions de la indústria de l’esquí d’aprofitar la plataforma lleidatana per portar esquiadors aquest hivern a les pistes andorranes. Hi havia moltes ganes, però poc temps, perquè Alguaire apropa el turisme de vols a Andorra una mica més que les instal.lacions del Prat-Barcelona.

Amb tot, es tracta d’una gran oportunitat. Aquesta temporada és massa aviat i precipitada, però en la propera campanya l’aeroport de Lleida es pot convertir en el pont directe al Principat. La visita del ministre Pere López dimecres a Alguaire és la mostra clara de l’interès andorrà, i ja hi ha hagut companyies aèries interessades en el transport d’aquests turistes per a caps de setmana a la neu o d’estades més llargues de set dies.

Després de les expectatives frustrades per a aquest hivern, des d’ara mateix s’ha de començar a treballar per no caure en les presses habituals i sondejar els mercats que, via xàrters o vols regulars, poden donar un complement de qualitat al sector turístic. Hi ha temps, ganes i necessitat; l’AVE va obrir una porta i l’Alguaire n’és una altra.

pdf3.jpg