El Govern constata el fracàs de la Llei d’inversions estrangeres

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2009

El Govern ha constatat que, malgrat l’aprovació de la Llei d’inversions estrangeres, són “molts pocs” els projectes d’empresaris foranis que han decidit instal·larse al Principat. Així ho va indicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, en la seva compareixença davant la comissió d’Economia del Consell General, durant la qual va desgranar les línies estratègiques del ministeri.

Aquesta situació, va indicar, obliga a replantejar-se també els objectius de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), que no desapareixerà però que haurà de centrar els esforços a “ajudar en la internacionalització de les companyies del país”.

López va afirmar que el principal motiu de la manca d’efectivitat de la legislació s’ha de trobar en “la manca d’un marc fiscal prou adient per atreure inversió estrangera”, situació que, va recordar, el Govern vol corregir amb l’entrada a tràmit de les lleis fiscals. El ministre va apuntar que es treballa per adaptar ADI a aquesta “realitat” i fer que la seva activitat s’enfoqui més a “afavorir les empreses andorranes, que puguin sortir a l’exterior, impulsar la innovació i l’intercanvi d’experiències”.

PRIORITATS TURÍSTIQUES

Durant la compareixença, el ministre va remarcar que el pressupost per a l’any vinent inclou un increment de les partides del departament de Turisme (+4,3%) i d’Andorra Turisme (+2,83%) i va recordar l’aposta per impulsar la creació d’un observatori que reculli totes les dades estadístiques del sector, amb les quals es podrà treballar per fixar objectius a llarg termini. López va reiterar la inversió econòmica que es farà en els diferents mercats, destacant el rus i el britànic, sense oblidar els tradicionals d’Espanya i França.

Un dels punts que van provocar més preguntes per part dels consellers presents van ser els plans en relació amb l’aeroport d’Alguaire. Els reformistes van interessar- se pels criteris seguits pel Govern per decantar-se per aquesta instal·lació en lloc de la de la Seu d’Urgell. López va recordar que aquest segon aeròdrom serà, inicialment, per a avions petits, i que el de Lleida “s’està promocionant com un aeroport dels Pirineus i per a les estacions d’esquí, està només a dues hores i es preveu que hi operin aerolínies importants, tant d’Espanya com internacionals”. En aquest sentit, el ministre va revelar que s’ha demanat als responsables de la futura instal ·lació poder disposar d’un espai d’informació turística sobre Andorra, petició que “potser no serà possible en una primera fase, però sí en un futur”.

COMPAREIXENÇA AMB TENSIÓ

Durant l’acte, Pere López va topar diferents vegades amb el president de la comissió, Eusebi Nomen, que el va interrompre en diferents ocasions. El ministre va acusar el conseller de “fer intervencions tendencioses” i de ser “molt irrespectuós”. El parlamentaris del PS Jordi Cadena i Mariona González van coincidir en les crítiques a Nomen, que va afirmar que “aquestes coses es diuen quan no es té un missatge”.

pdf3.jpg