Rodríguez assisteix al consell de la CASS per resoldre els neguits

Autor: Enric Guinart
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 27 de Novembre de 2009

Després de la tempesta acostuma a arribar a la calma. I aquesta fenomen sembla que no ha estat una excepció en les relacions entre el Govern i el consell d’administració de la CASS. I és que després d’unes setmanes marcades per la tensió per la disparitat de criteris en relació al pressupost previst per a l’any vinent en la branca de malaltia, els últims moviments indiquen un notable acostament entre els integrants de l’òrgan rector de la parapública i l’Executiu.

Una prova del retorn a la calma és precisament la reunió ordinària del consell d’administració de la CASS que es va celebrar aquest dimecres i en què va ser present la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. Així, segons els assistents a la trobada, Rodríguez va voler deixar ben clar –especialment als representants dels assalariats– que el Govern socialdemòcrata en cap moment ha tingut la intenció de retallar prestacions socials i que en cap cas es consumarà en el futur la citada retallada. Igualment, la ministra va informar els membres del consell d’administració de l’existència de la coneguda comissió de seguiment –integrada per tècnics de l’Executiu i de la CASS– que treballa per buscar solucions i propostes per intentar minimitzar els dèficits futurs de la parapública, sobretot pel que fa a la despesa lligada amb la malaltia. A més, la titular de la cartera de Salut, Benestar i Treball també va insistir en el compromís –ja anunciat dies enrere pel propi cap de Govern, Jaume Bartumeu– que tots els reglaments d’aplicació de la CASS que contempla la nova legislació de la Seguretat Social estaran llestos abans que acabi aquest any 2009.

CREIX EL DÈFICIT
D’altra banda, durant el transcurs del consell d’administració de la parapública també es va donar el vistiplau a la gestió tècnica en matèria de cotitzacions corresponent al mes d’octubre. Els números del mes passat en aquesta parcel.la vénen a confirmar el que ja havia previst la direcció de la parapública en el pressupost d’aquest exercici. En aquest sentit, durant l’octubre es va continuar incrementant el dèficit de la branca de malaltia, que ja se situa en 16,9 milions d’euros (la previsió és que s’acabi l’any entorn dels 20 milions), ja que la despesa es va alçar per sobre dels 100 milions (101,8) i, en canvi, els ingressos només van arribar als 84,9 milions. No obstant això, els números de la Seguretat Social continuen sent positius (el superàvit s’estableix en 5,7 milions) gràcies al bon resultat de la branca de vellesa, que acumula fins al mes d’octubre uns beneficis de 22,6 milions. Això ha estat possible gràcies al capítol d’ingressos, que es fixen en 68,3 milions d’euros, mentre que les despeses se situen força per sota, tot i quedant-se en els 45,7 milions.

Per un altre costat, la CASS comença a obtenir resultats del procés de modernització de la parapública amb la inclusió dels tràmits a través de la xarxa d’internet. En aquest cas, d’ençà la seva posada en marxa l’abril de l’any passat, la Seguretat Social ja ha registrat un total de 207.364 tràmits on line. D’entre aquests, destaquen els 15.651 tràmits efectuats en cotitzacions; els 13.262 per pagaments de cotitzacions; o la petició de 1.511 volants de desplaçament per internet. També cal remarcar que entre empresaris i assalariats ja s’han sol.licitat 6.086 claus per fer els tràmits exclusivament per la xarxa.

pdf3.jpg