El Govern entra al procés judicial per conèixer l’informe dels pèrits

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 26 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que l’Executiu formarà part del procés judicial per tal de determinar les causes per l’accident a la boca oest del túnel de les Dos Valires. La intenció, va explicar Bartumeu, és “conèixer el desenvolupament del cas i estar informat de les actuacions dels pèrits judicials”.

El Govern compareixerà com a institució pública afectada al territori on es va produir l’accident, però Bartumeu va assegurar que la voluntat inicial no és “buscar personalment responsabilitats o culpables”. Per tant, l’ens entrarà a formar part a partir de la posició de la Fiscalia i podrà així conèixer de primera mà el sumari final que dictarà responsabilitats per l’esfondrament.

Aquesta introducció de l’Executiu al cas podria ser el pas previ per exercir com a acusació particular, tot i que “poc probablement” endegarà aquest procediment, va manifestar Bartumeu. Aquesta mínima possibilitat, però, anirà determinada als resultats del sumari, que s’allargaran encara unes setmanes més.

Bartumeu va insistir en la importància d’aquests resultats del sumari, que han de partir de l’estudi que estan elaborant actualment els tres pèrits judicials nomenats per la Batllia instructora. “Tenim molt interès en saber on se situen les responsabilitats i en saber exactament què va passar”, va insistir Bartumeu. D’aquesta manera, l’Executiu podrà complementar la informació que dicten els informes elaborats per la inspecció de treball de l’Executiu i els facilitats per la pròpia UTE de l’obra. El cap de Govern va explicar que actualment hi ha cinc informes sobre la taula, però que encara no es pot avançar cap conclusió al respecte.

SENSE TERMINI PER REINICIAR

Bartumeu va explicar que durant la sessió de Consell de Ministres celebrada ahir es va aprovar de nou mantenir les obres aturades en aquesta boca, tenint en compte que encara no es poden avançar l’estat dels informes per determinar les causes, tant pel que fa als de la Batllia com quant als elaborats pel Govern. A més, no només seguiran sense activitat les obres de la part esfondrada (corresponent a la zona 2), un dictamen de la pròpia Batllia, sinó també de tota la boca oest, decisió del Govern.

També es condiciona aquesta aturada a l’entrevista que avui tindrà el cap de Govern amb el president de Dragados, Marcelino Fernández, a petició d’aquest segon. Bartumeu va assegurar que no s’ha fixat un calendari per prendre una decisió respecte a l’obertura, perquè no volen que sigui precipitada, però que la intenció és “no eternitzar-ho”.

El que sí que segueix endavant és l’obra a la boca est per connectar el túnel amb la parròquia d’Encamp, ja que es tracta d’una adjudicació independent i no relacionada amb l’UTE de la boca oest.

NO A LES SUBCONTRACTACIONS

Paral.lelament a aquests anuncis arribats des del Govern, el president de l’USdA, Gabriel Ubach, va denunciar públicament un aspecte relacionat amb les obres del túnel, les subcontractacions a empreses estrangeres. Segons Ubach, es tracta d’unes pràctiques poc ortodoxes “que no per legals són del tot ètiques”.

El president considera que no aporten ni creixement ni riquesa als treballadors andorrans. Des de l’USdA sorprèn “quan els empresaris es queixen de l’intrusisme salvatge al qual són sotmesos sense que les administracions competents hi aportin solucions”.

En la seva queixa pública, Ubach va afirmar que les subcontractacions a empreses estrangeres no aporten cap benefici ni creen llocs de treball per al teixit de treballadors andorrans. Tot al contrari: “El que aconsegueixen és enriquir testaferros i desviar el diner públic destinat a obra pública, augmentant la precarietat de la classe treballadora andorrana”.

pdf3.jpg