El Govern adequa a Europa el reglament de residus perillosos

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Novembre de 2009

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana la modificació del reglament pel qual es regula la gestió dels residus perillosos, amb l’objectiu d’adequar-lo a l’Acord europeu relatiu al transport internacional de mercaderies perilloses per carretera (ADR), que va entrar en vigor a Andorra el 9 d’abril passat. El reglament andorrà, que data de l’any 2005, no preveia alguns dels casos inclosos a l’ADR, com ara el transport de determinats residus.

La revisió del reglament contempla que el productor de residus perillosos disposi de dues opcions per gestionar correctament els residus generats. D’aquesta manera, el productor pot transportar directament els residus a un gestor autoritzat –per exemple, una deixalleria industrial–, sempre que compleixi la normativa europea de transport internacional de mercaderies perilloses. L’altra opció és que el productor contracti els serveis d’un gestor transportista de residus autoritzat.

El Govern, aprofitant l’adequació del reglament de gestió de residus perillosos a l’ADR, ha revisat dos articles més del text. Així, doncs, l’article 4, relatiu al Registre de Productors de Residus Perillosos, especifica ara qui s’hi ha d’inscriure.
Fins ara, el reglament deia literalment que, al Registre, s’hi havia d’inscriure “tota persona física o jurídica que produeixi residus perillosos”. A partir de l’entrada amb vigor del nou reglament, s’hi hauran de registrar només els productors que disposin de número d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria, que tinguin una zona habilitada per emmagatzemar residus perillosos i que estiguin definits en algun dels grups d’activitats inclosos al nou reglament, com ara les indústries químiques i els fabricants de productes metàl.lics.

EMMAGATZEMATGE

El Govern, així mateix, ha introduït una modificació relativa a l’article 9 del reglament, que regula l’emmagatzematge de residus perillosos. La modificació de la normativa preveu que els grans productors de residus perillosos –com ara les estacions d’esquí, entre altres– puguin utilitzar bancs de doble paret amb detecció de fugues, sense el requeriment previ de disposar d’una cubeta de seguretat.

Les modificacions del reglament pel qual es regula la gestió dels residus perillosos van ser aprovades pel Consell de Ministres de dimecres i entraran en vigor l’endemà de la seva publicació al BOPA, prevista per dimecres vinent.

pdf3.jpg