Bartumeu exhorta a donar suport als petits productors agrícoles per combatre la fam

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va intervenir ahir en la cimera sobre seguretat alimentària de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). Bartumeu va centrar el seu discurs en la relació entre la lluita contra la fam i l’ajuda al desenvolupament de les zones rurals del Tercer Món.

“Hem d’evitar que els petits propietaris locals caiguin en la temptació de renunciar a la producció a favor de la importació de productes alimentaris estrangers”, va afirmar el cap de Govern, que va apostar per “mobilitzar els recursos financers necessaris per afrontar les necessitats dels Estats més afectats per la crisi alimentària”. Com a exemple d’aquesta cooperació, Bartumeu va citar el recent acord signat al setembre per Mònaco i Andorra amb el Fons de les Nacions Unides per a la Població i el Programa Alimentari Mundial per reduir la vulnerabilitat de les dones en edat de procrear a Madagascar.

Tot i el desànim amb què molts observadors internacionals han vist la cimera de Roma, per l’eloqüent absència dels líders del G-8, el cap de Govern va augurar l’adopció d'”accions precises i concretes molt ràpidament”. Per a Bartumeu és una bona senyal que la Declaració de dilluns al matí fos adoptada per unanimitat.

Amb tot, el cap de Govern va insistir en el fet que “la FAO no pot actuar sola” i que calen accions polítiques de suport concertades amb altres organitzacions internacionals, entre les quals Bartumeu va citar l’ONU i també el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA) i el Programa Alimentari Mundial (PAM). Tot plegat per “eliminar la malnutrició al planeta” i “afrontar el gran retard assolit en la consecució dels Objectius del Mil.lenni per al Desenvolupament“.

El cap de Govern va qualificar d'”alarmants” les xifres que posen de manifest que mil milions de persones, “gairebé una sisena part de la humanitat”, pateixen fam al món. “El món està confrontat a desplaçaments massius de poblacions afamades que provoquen greus tensions socials, polítiques, veritables revoltes de fam, que castiguen durament els grups més vulnerables, en particular les dones i els infants”, va afirmar Bartumeu. La d’ahir era la primera vegada que el cap de Govern socialdemòcrata parlava a la seu dela FAO, una organització de la qual Andorra és membre des de 2007.

pdf3.jpg