Liquidem la catarsi i construïm el futur

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2009

Avís a navegants. No es pot anar en contra dels vents, sota l’amenaça d’una desviació que costaria molt de redreçar, o d’un naufragi lamentable per a tothom. El nostre destí ha de ser redreçar la situació actual cap a una reconstrucció com a societat i com a país que passa, necessàriament, per un canvi de polítiques, sobretot en matèria exterior.

Fem que Andorra sigui un lloc d’encontre entre ciutadans, obert a les corrents del món i especialment, les europees. Ho hem de fer per pròpies exigències de la realitat.

En aquest camí es passa pels tractats a escala internacional i pels compromisos, sobretot en matèria fiscal. Estem en aquest camí i no el podem abandonar. La feina per fer i la responsabilitat correspon al Govern –ha de quedar molt clar– i les aportacions ciutadanes passen per uns nivells que no poden superar uns altres. Marejar conceptes sobre retroactivitats d’acords puntuals en matèria fiscal, és desviar atencions i provocar actituds innecessàries. Sobretot quan no es coneixen –no seria discret– les posicions que porten al resultat final.

La retroactivitat, sobretot en matèria penal, no és absoluta i cap país la pot eludir, encara que sí encarrilar adequadament. No creem falses visions inexistents i pensem en continguts jurídics en aquesta matèria i no tan tècnics. Assignem un paper a cadascú i no travessem responsabilitats.

Tenim massa feines pendents per lamentar la sintaxi redaccional dels compromisos i no la seva finalitat i destí últim. El que per a nosaltres és un principi, és un final per a uns altres i, per tant, l’òptica pot variar, encara que el missatge de fons sigui el mateix. Hem de reinventar el país afinant en la configuració i no aferrantnos a uns conceptes caducs. No podem afrontar els reptes del segle XXI amb un imaginari segle XIX i unes practiques del XX.

Per assolir aquesta empresa hem de tenir tres conceptes molt clars: millor democràcia, més unitat social i econòmica i millors partits polítics. L’oposició per l’oposició ha de quedar eradicada i seria molt bo que el Govern entengui quin va ser el seu paper en l’oposició i l’actual i no caigui en el mateix error que en el seu moment va criticar. Nosaltres continuem en el nostre lloc i per això vam criticar en el seu moment aquestes posicions i ho fem ara amb les noves. Això no és canviar de camisa, sinó ser conseqüents abans, ara i demà.

Demanem al Govern que sàpiga combinar l’excel.lència en la gestió executiva amb la capacitat de confrontació i enteniment amb l’oposició. I als grups, voluntat de servei al país a través de l’ordre, claredat, convicció i projecte col.lectiu i no de la picabaralla diària sense fonament sòlid.

pdf3.jpg