Deu tardes de diumenge festives

Autor: c. audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2009

Deu tardes de diumenge amb comerços tancats, a partir de les 14 hores i sempre que es tracti de dies de temporada baixa i sense cap festivitat ni a Espanya ni a França.

Aquesta és la proposta que fa el Govern per al calendari d’horari comercial de l’any que ve i que ha plasmat en un decret que té previst aprovar avui en el consell de ministres. O dimecres vinent, com a molt tard. Es tracta d’una mesura que seria obligatòria i que es posaria en marxa durant el 2010. Ahir al matí es va exposar la idea durant la tercera reunió de la Taula de comerç i turisme, que aglutina els diversos representants dels sectors implicats.

La mesura –que no va voler revelar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la compareixença pública posterior a la trobada– no hauria obtingut el consens de totes les parts implicades. Segons van explicar alguns assistents a la reunió, el Govern justifica el tancament d’alguns diumenges a la tarda com una prova per analitzar si funciona o no. I, en canvi, certs representants del teixit econòmic i comercial del país ho haurien vist com una acció que podria causar confusió als visitants. Amb tot, des de l’executiu s’argumenta que la majoria d’usuaris que compren als comerços diumenge a la tarda són del país.

PRIMER DE MAIG EN DISSABTE

El decret també estableix, segons les fonts consultades, l’1 de maig com a dia festiu. Però es dóna la possibilitat d’obrir fins a les nou de la nit als comerços que ho vulguin. L’argument per deixar treballar que exposa el Govern és que s’entén la situació econòmica per la qual passa el país i s’adverteix que declarar el tancament obligatori podria perjudicar les vendes en el sector turístic i comercial.

El decret, amb tot, també ha d’establir que les persones que treballin el primer de maig tindran dret a recuperar la jornada i també hauran de cobrar més perquè es tracta d’un dia festiu. Amb vista al 2011 –llavors l’1 de maig serà en diumenge– encara no s’ha pres cap decisió formal per declarar el dia com d’obligat tancament.

La possibilitat de tenir els establiments comercials oberts el dia del treball satisfà la Federació de Comerciants d’Andorra (FACA) i la Cambra de Comerç, que consideren que es tracta d’una data “especialment important” per al país perquè atreu molts visitants tant d’Espanya com de França.

CAMPANYES DE PROMOCIÓ

D’altra banda, des de l’executiu es posaran en marxa accions de promoció a les regions veïnes amb vista a les festivitats de la Puríssima i Nadal. “Seran unes campanyes molt intenses al novembre i al desembre als destins de proximitat”, va exposar López.

pdf3.jpg