Els candidats a docent hauran de fer un curs de capacitació previ a l’examen

Autor: M.F.
Font: Bon Dia
Publicat el: 17 de Novembre de 2009

Els responsables del ministeri d’Educació van oferir ahir una roda de premsa per explicar quines seran les línies estratègiques que es portaran a terme en els quatre anys vinents. Amb l’objectiu d’aconseguir un sistema educatiu de qualitat i basat en els valors, es vol tirar endavant tot un seguit de mesures, algunes de les quals ja s’han anat anunciant des que va arrencar el curs escolar.

Una de les propostes en què treballa el ministeri ara com ara és la implementació d’un curs de capacitació per als candidats a docent que tractarà de donar-los una preparació perquè puguin afrontar aquesta prova de selecció, tal com va manifestar el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig. La intenció és, tal com va comentar, que aquesta formació ja sigui obligatòria el curs 2010-2011. De fet, tots els candidats hauran de fer aquesta formació, en què se’ls impartirà uns mòduls de català, legislació educativa i didàctica i entorn andorrà.

Tal com va afegir Roig, s’ha detectat que els candidats tenen força mancances pel que fa als coneixements de català, i molts suspenen aquesta prova. És per això que en una primera fase, a principis de l’any que ve, ja es començarà a impartir mòduls específics de llengua catalana i durant un temps conviuran els dos models; és a dir, els que cursin aquests mòduls amb els que es presentin de manera lliure a les proves de selecció.

Una de les qüestions que van plantejar els responsables d’Educació és que a hores d’ara hi ha un elevat nombre d’eventuals, molts dels quals han suspès les proves de selecció però són contractats igualment ja que falta personal. La intenció de l’administració és que es vagi reduint aquesta xifra de personal temporal, ja que el que es pretén és que els claustres de professors puguin aconseguir una estabilitat.

Un altre dels aspectes que vol tirar endavant és una formació per als professors a través d’un pla de formació per afavorir l’actualització de coneixements i el domini de les llengües, entre altres factors. També es vol dissenyar la carrera professional dels professionals i “reflexionar i actualitzar” les condicions de jubilació dels professors adscrits al cos especial d’educació, així com “determinar i actualitzar” els aspectes que formen part de les condicions laborals dels professionals de l’educació, com pot ser la mobilitat.

Fformació professional
Pel que fa a la formació professional, la intenció és incorporar plenament l’Escola de Formacions de Professions Esportives i de Muntanya a l’estructura de la formació professional i també dur a terme un treball amb les corporacions comunals per determinar els diferents nivells de la formació professional musical i artística, fixant els programes formatius de cada nivell i establint un catàleg de diplomes d’àmbit nacional. També es pretén desenvolupar la formació ocupacional i potenciar la formació d’adults, així com reconèixer l’experiència laboral.

L’avaluació del sistema educatiu, sota la supervisió de l’Observatori Nacional per a la Qualitat de l’Educació, que ja ha començat a posar fil a l’agulla i que ja podrà presentar els primers informes a començaments de l’any que ve, és un altre dels eixos fonamentals, tal com va exposar el secretari d’Estat d’Educació.

Les formacions de l’UdA estaran adaptades al procés de Bolonya la primavera vinent

El secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, va explicar ahir que les formacions que ofereix la Universitat d’Andorra (UdA) podran ser homologades conforme al procés de Bolonya la primavera de l’any que ve. Una mica més de treball comportarà, però, l’homologació a aquest marc dels estudis virtuals que s’ofereix a través de l’UdA, tal com va reconèixer el mateix Miralles, que va afegir, però, que els primers títols ja podrien estar homologats cap al maig-juny de l’any vinent.

Un dels objectius d’Ensenyament Superior és fomentar la mobilitat dels estudiants, i en aquest sentit Miralles va destacar que es vetllarà perquè els estudiants andorrans puguin optar a les beques Erasmus en igualtat de condicions a la resta d’universitaris europeus. Un altre dels objectius és revisar la llei d’ajuts a l’estudi, amb la intenció d’adequar-los a la realitat. D’aquesta manera, ja no s’exigirà que els estudiants hagin superat el 100% de les matèries per donar aquesta ajuda. També es vol substituir els crèdits de segon cicle universitari per beques d’excel·lència, seguint l’exemple de les ajudes de tercer cicle.

Quant a la implementació de la Universitat de La Salle, Educació recorda que han de presentar la sol·licitud formal i posteriorment serà necessària una llei específica per començar a funcionar.

Recerca vol afavorir el retorn d’investigadors

Miralles va desenvolupar ahir en roda de premsa les línies estratègiques per al període 2009-2013 quant a recerca. D’aquesta manera, un dels objectius és afavorir el retorn dels investigadors andorrans associant-los a projectes del país. També es vol elaborar la llei de l’Institut Andorrà de la Recerca, ja que va recordar que l’Institut d’Estudis Andorrans es regeix per una llei del 1996 que no ha estat desenvolupada. Es tractaria d’integrar a l’estructura actual altres grups d’investigació, com va explicar Miralles, i posteriorment s’hauria de tirar endavant la llei de recerca, que haurà de definir, entre altres punts, com es finança aquesta recerca. Un altre dels aspectes que es vol potenciar és la difusió de les investigacions.

pdf3.jpg