Els títols universitaris que imparteix de manera presencial la Universitat d’Andorra (UdA) estaran adaptats a les directrius que estableix el pla de Bolonya (el que estableix l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior) la primavera vinent.
És la previsió amb què treballa el ministeri d’Educació, segons va explicar ahir el secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, durant la presentació de les línies estratègiques del departament per a aquesta legislatura.
Així doncs, les formacions d’infermeria, administració i direcció d’empreses i informàtica s’hauran reconvertit als anomenats bàtxel·lor (3 anys) i màsters (2 anys més) la primavera del 2010. Pel que fa a les formacions no presencials (les que es fan per Internet), Miralles va assenyalar que l’homologació serà més costosa. I no s’espera que arribi abans del maig o el juny del 2010.
El departament també té previst reduir el preu de les matrícules a l’UdA a partir del curs vinent. La rebaixa serà de l’ordre del 20%, i té com a objectiu promocionar el centre universitari. “Hem vist que les matrícules potser eren una mica massa altes”, va admetre el secretari d’Estat. També es pretén revisar la Llei d’ajuts a l’estudi i els criteris i la dotació econòmica de les beques de primer i segon cicle universitari. Perquè, fins ara, es demana als alumnes que, per obtenir una beca, tinguin el cent per cent de crèdits aprovats. “Molts estudiants que no tenen suficients recursos econòmics també treballen i és molt complicat aprovar totes les assignatures”, va dir Miralles.
Erasmus i la Salle
D’altra banda, es vol millorar l’accés dels estudiants andorrans als programes europeus de mobilitat, com l’Erasmus, perquè “hem detectat que hi ha universitats espanyoles on hi ha problemes perquè alguns andorrans puguin participar en aquests programes”. I “incidirem perquè això no passi”, va concloure.
Sobre la posada en marxa del centre universitari de la Salle, de moment “es fa difícil” posar una data d’inici. “De moment encara no ha entrat la demanda per funcionar com a universitat”, va recordar la ministra d’Educació, Susanna Vela. Tanmateix, el Govern encara ha d’elaborar una llei específica (que ha de ser debatuda al Consell General) que reguli la creació i el funcionament del centre d’ensenyament superior al país. “La Salle haurà de tenir una mica de paciència, però nosaltres ho intentarem accelarar al màxim”, hi va afegir Miralles.