El Govern modifica dos reglaments per ampliar la cobertura a la CASS

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 16 de Novembre de 2009

L’Executiu va comunicar ahir la modificació de dos reglaments específics per tal que dos col.lectius concrets tinguin més facilitat per tenir cobertura a la branca general de la CASS. Es tracta de les persones grans (majors de 65 anys) que es troben en situació de necessitat i de les persones amb discapacitat.

Amb l’entrada en vigor de la nova llei de la CASS, l’1 de novembre passat, aquests dos col.lectius no assolien els mínims establerts segons la normativa per poder cotitzar i tenir cobertura a la branca general. Per aquest motiu, el Govern modificarà les normatives que regulen les seves pensions i els seus barems per poder cotitzar. D’una banda, es modificarà el reglament que regula la pensió de solidaritat per a la gent gran, de data 18 de febrer d’aquest any, i de l’altra, el reglament d’atenció social de treball i de seguretat social de les persones amb discapacitat, del 17 de novembre de 2004.

Pel que fa al primer reglament, s’hi afegirà un article que estableix que el Govern es farà càrrec de la cotització de la part empresarial, corresponent al 7% del total. La part assalariada, del 3%, l’haurà d’aportar la persona beneficiària.

L’ens central pretén, amb aquestes modificacions, que les persones que reben la pensió de solidaritat i que no arribaven als mínims puguin fer-ho i, per tant, puguin gaudir de cobertura a la branca general. Amb la nova llei s’havia erigit la problemàtica que aquests beneficiaris quedaven descoberts. Cal tenir en compte que aquest reglament vol assegurar una vida digna a les persones grans que es troben en situació de necessitat i “que han contribuït amb el seu esforç a la construcció del país”, segons diu la pròpia normativa. Per tant, no tenia sentit que aquesta ajuda no els permetés tenir cobertura sanitària de la CASS.

MILLORES PER ALS DISCAPACITATS
En aquest mateix sentit, i també un cop analitzada la introducció de la nova llei de la CASS, també quedaven descobertes les persones que rebien la pensió d’adults minusvàlids, segons la llei del 14 d’octubre de 1983. Per tal de redimir aquesta situació, el Govern ha afegit una disposició transitòria tercera al reglament d’atenció social de treball i de seguretat social de les persones amb discapacitat.

La nova disposició estableix que a les persones que actualment reben la pensió d’adults minusvàlids se’ls reconeixerà un grau de menyscabament del 33%, valorat d’acord amb el reglament de regulació de la Comissió Nacional de Valoració (Conava) i d’establiments dels criteris i barems per al diagnòstic i la valoració de les disfuncions, les discapacitats i els handicaps, del 10 de juny de 2004. D’aquesta manera, assoliran el mínim cotitzable, ja que, segons diu la pròpia normativa en el seu article 44, el Govern ha d’afiliar al règim de la Seguretat Social les persones amb discapacitats majors de 18 anys i menors de 65 que “hagin estat valorades per la Conava i que s’hagi resolt declarar discapacitades amb un grau de menyscabament d’un mínim del 33%”.

L’Executiu també va informar que les modificacions a aquests dos reglaments seran aplicables per totes les relacions nascudes des de l’1 de novembre d’aquest any. És a dir, des que va entrar en vigor la nova llei de la Seguretat Social.

pdf3.jpg